I år skal de offentligt ansatte i staten, regionerne og kommunerne have nye overenskomster. Det har lønmodtagerne og arbejdsgiverne forhandlet om de seneste måneder.
Fredag blev der lavet en aftale for de kommunalt ansatte, og natten til lørdag sagde de sidste fagforbund ja til en aftale om overenskomst for ansatte i regionerne.
Lørdag aften blev parterne enige om en aftale for de ansatte i staten. Dermed har Danmarks i alt 750.000 offentligt ansatte nu fået en aftale om overenskomst.
Ansatte får lønstigning og betalt spisepause
Parterne har især haft svært ved at blive enige om den betalte spisepause. Aftalen sikrer, at de ansatte i staten får en betalt spisepause. Desuden bliver lønrammen på 8,1 procent over de næste tre år.
Hverken chefforhandler for staten Sophie Løhde (Venstre) eller chefforhandler for de statsansatte Flemming Vinther vil sige, om den sikrede spisepause er blevet betalt med en del af lønrammen.
Aftalen giver desuden højere løn til statens lærlinge og elever, så deres løn er på niveau med den løn, som elever får i den private sektor.
Lars Løkke Rasmussen lykønsker
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre) er glad for, at der nu er lavet aftaler for alle lønmodtagere på det offentlige arbejdsmarked.
- Med aftalerne er vejen banet for, at storkonflikten kan undgås, og at danskerne kan ånde lettet op, skriver han i en mail til DR Nyheder.
- Nu skal aftalerne til afstemning hos medlemmerne, og den proces skal vi respektere, skriver han.
Ovenfor kan du se en video, hvor Sophie Løhde (Venstre) og Flemming Vinther fortæller om aftalen.
Hovedpunkter i aftalen for de ansatte i staten
- •
Lønrammen er på 8,1 procent over de næste tre år. Aftalen giver de statsansatte en generel lønstigning på 6,2 procent.
- •
Det såkaldte privatlønsværn bliver afskaffet. Det betyder, at offentlige lønninger ikke kan stige mere end de private.
- •
De statsansattes ret til betalt spisepause bliver en del af overenskomsten.
- •
En kommission på det kommunale område skal skabe et grundlag for forhandlingerne om en ny aftale om arbejdstid. Det gælder også for underviserne i staten.
- •
Aftalen indeholder ikke et nyt lønsystem. Det var ellers Sophie Løhdes ønske, at man fik et nyt lønsystem, så folk kan blive mere individuelt belønnet.
- •
Der skal laves en såkaldt kompetencefond. Den skal give medarbejderne bedre muligheder for at få kompetencer, som de enkelte arbejdspladser gerne vil have.
- •
Aftalen giver højere løn til statens lærlinge og elever, så deres løn er på niveau med den løn, som elever får i den private sektor. Kilder: Sophie Løhde, Flemming Vinther, CFU