Floorball er en form for hockey, hvor man spiller på et trægulv i stedet for på is.
Hvis ældre mennesker dyrker floorball et par gange om ugen, styrker det knoglerne, er godt for konditionen og mindsker risikoen for type 2 diabetes.
Det viser en ny undersøgelse fra Center for Holdspil og Sundhed under Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.
Forsker: Stød styrker knoglerne
Jacob Vorup er en af forskerne bag undersøgelsen. Han siger, at sportsgrene som floorball er særligt gode til at styrke knoglerne hos ældre.
- For at kunne stimulere knoglevæksten, har kroppen behov for stød og træk i de muskler, som påvirker knoglerne, siger han.
- Og et af kendetegnene ved floorball er accelerationer, som netop giver de her stød og træk, siger Jacob Vorup.
Forsker: Intensitet og fællesskab er vigtigt
Jacob Vorup siger, at den høje intensitet i floorball er med til at vedligeholde de ældres kondition og mindske risikoen for diabetes.
Han siger også, at andre typer holdsport kan give samme fordele. Holdsport skaber nemlig et fællesskab, som gør, at man bliver ved med at dyrke sport.
- Og det er vigtigt. For det store problem er, at vi ikke dyrker nok motion. Og især ældre har svært ved at finde effektive træningsformer, der motiverer dem.
Om undersøgelsen
- •
15 mænd i alderen 66-78 år spillede motions-floorball to gange om ugen i en periode på to år.
- •
Motions-floorball er floorball, hvor banen er mindre, og der er færre spillere. Det betyder, at sporten bliver hårdere og kræver mere energi.
- •
Gruppen af floorballspillere blev sammenlignet med 16 mænd i samme aldersgruppe, som ikke spillede floorball. Nogle af dem dyrkede andre former for motion, for eksempel gymnastik. Denne gruppe kaldes for kontrolgruppen.
- •
Floorballspillerne øgede knoglestyrken i benene med cirka 30 procent. Der var ingen ændring hos kontrolgruppen.
- •
Floorballspillerne oplevede en aldersrelateret nedgang i konditionen på kun syv procent. Tallet var på 18 procent i kontrolgruppen.
- •
Hos floorballspillerne steg koncentrationen af stoffet HbA1c i blodet med syv procent. I kontrolgruppen var tallet på 12 procent. HbA1c i blodet kan øge risikoen for type 2-diabetes.