Kvinder har siden 1998 kunnet melde sig frivilligt til Forsvaret. Men regeringen vil nu ligestille kvinder med mænd.
Får regeringen sin vilje, skal begge køn derfor indkaldes.
Regeringen arbejder nu for at finde flertal for idéen. Hvis det lykkes, skal kvinder indkaldes fra år 2026.
Her kan du se historien, da den blev sendt som nyhed i TV-Avisen onsdag den 13. marts klokken 18.30. Der var mere i TV-avisen samme aften klokken 21. Det kan du se her.
Samme pligt for kvinder og mænd
4.700 var sidste år i militæret som værnepligtige. Regeringen ønsker 5.000 om året. Det skal blandt andet ske ved at indkalde kvinder. Men det skal også ske for at ligestille kønnene. Du kan læse mere om regeringens planer her.
Hvad synes de unge, som DR har talt med? Du kan møde nogle af dem her.
Ikke alle støtter op eller tror på planerne
ud af de 4.700, som sidste år aftjente værnepligt, var en fjerdedel kvinder. Men tvungen værnepligt er ikke måden at skaffe flere soldater på, mener nogle af Folketingets partier. De kan faktisk ende med at blokere for forslaget. Se mere om det her.
Forsvaret har også problemer med at holde fast i de fastansatte. Mange siger op. Arbejdsmiljøet er dårligt flere steder. Bygninger og udstyr er slidt. Det vil en ny værnepligt for kvinder ikke ændre på, lyder kritikken. Se klip fra Deadline på DR2 her.
Norge og Sverige har værnepligt for alle
I Norge og Sverige er der værnepligt for både mænd og kvinder.
Tidligere på året talte DR med nogle af de unge soldater i Sverige. Hvad mener de om, at der endnu ikke er værnepligt for kvinder her hos os? Mød svenske Alma og Hugo her.
I Norge mødte DR også flere værnepligtige. Hvad synes de, kvinder betyder for ligestillingen i militæret? Dem kan du møde her.
Vil du vide mere om regeringens styrkelse af Forsvaret? Her kan du følge DRs tema-serie.