Kun politifolk får kritik i Tibet-sagen

I 2012 tog politiet tibetanske flag fra demonstranter. Ordren kom fra politifolk, siger kommission.

I 2012 havde Danmark besøg af Kinas daværende præsident. Under besøget demonstrerede flere personer imod Kinas politik i Tibet.

Demonstranterne viftede med tibetanske flag for at vise deres utilfredshed med Kinas politik i Tibet, men politiet tog flagene fra demonstranterne.

I Danmark må politiet ikke krænke demonstranters ytringsfrihed. Derfor har en særlig kommission undersøgt, hvem der gav ordren til, at politiet skulle tage demonstranternes flag.

Politifolk gav ordren

Kommissionen bliver kaldt Tibet-kommissionen, og mandag afleverede den sin beretning til justitsminister Søren Pape Poulsen (Det Konservative Folkeparti.)

Ifølge Tibet-kommissionen har to politifolk i København ansvaret for, at politiet krænkede demonstranternes ytringsfrihed. De to politifolk er allerede sigtet for at have løjet i en retssag om Tibet-sagen.

Tibet-kommissionen siger, at hverken ministre, embedsmænd eller politiets ledelse kendte til ordren.

Justitsminister: Det er betryggende for retssamfundet

Justitsminister Søren Pape Poulsen (Det Konservative Folkeparti.) forventer, at sådan en sag ikke kommer til at ske igen og kalder det 'meget alvorlige forhold'.

Han siger også, at Rigspolitiet nu skal rejse en sag mod de to politifolk.

Søren Pape Poulsen siger dog, at det er meget betryggende for retssamfundet, at ingen topembedsmænd eller politikere har gjort noget, de ikke må.

Ovenfor kan du se en video, hvor DR's retsanalytiker Mette Mayli Albæk og politisk analytiker Jens Ringberg forklarer, hvad Tibet-sagen går ud på.