Krise mellem Tyrkiet og Holland: Ministerbesøg skal undersøges

Tyrkiet vil have hollandsk politi undersøgt, fordi politiet forhindrede to tyrkiske ministre i at være i Holland og stoppede flere tyrkiske demonstranter.

  • Tyrkiske demonstranter flager med Tyrkiets flag som protest mod Holland. Demonstrationen foregår i Rotterdam i Holland. (Foto: © Marten van Dijl, Scanpix)
  • Det hollandske politi måtte gribe ind over for tyrkiske demonstranter i den hollandske by Rotterdam. (Foto: © Emmanuel Dunand, Scanpix)
  • Også i Istanbul var der demonstrationer ude foran den hollandske ambassade. Demonstranterne viste deres støtte til Erdogan ved at brænde amerikanske dollars af og råbe ting mod ambassaden. (Foto: © Cem Turkel, Scanpix)
  • Det tyrkiske politi var også til stede ved demonstrationerne i Istanbul. (Foto: © Deniz Toprak, Scanpix)
  • Demonstranter råber mod den hollandske ambassade i Istanbul. (Foto: © Deniz Toprak, Scanpix)
1 / 5

Lørdag blev den tyrkiske udenrigsminister, Mevlut Cavusoglu, nægtet at lande med sit fly i Holland. Han skulle have talt ved et vælgermøde forud for den tyrkiske folkeafstemning i april.

Senere forsøgte den tyrkiske familieminister, Fatma Betul Sayan Kaya, at komme ind i landet til vælgermødet. Men hollandsk politi bad hende forlade landet af hensyn til sikkerheden.

Politiet forsøgte også at opløse hundredvis af tyrkere, som ventede ved vælgermødet. Det skete med vandkanoner og hunde.

Det er et politisk drama

Tyrkiet vil have det hollandske politi undersøgt. Tyrkiet mener nemlig, at Holland har handlet i strid med Wienerkonventionen. Den handler om diplomatiske forbindelser mellem lande.

DR’s Europa-korrespondent, Anna Gaarslev, fortæller, at det er et politisk drama og en helt usædvanlig situation. Den har også ført til flere demonstrationer i landene.

Tyrkiet har meddelt, at den hollandske ambassadør ikke længere er velkommen i Tyrkiet. Tyrkiets præsident har kaldt hollænderne ”levninger fra nazisterne” og ”fascister”.

Danmark udskyder besøg fra Tyrkiet

Holland advarer nu borgere i Tyrkiet – de skal passe på, siger Holland. Både Holland, Tyskland og Europarådet har kritiseret Tyrkiets folkeafstemning – Europarådet kalder den autokratisk.

Konflikten har også fået Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen, til at udskyde et besøg fra den tyrkiske premierminister. Normalt ville han tage imod ministeren med glæde, fortæller han.

- Men med de aktuelle tyrkiske udfald mod Holland kan mødet ikke ses løsrevet fra dette, siger Lars Løkke Rasmussen.

FAKTA Hvorfor holder Tyrkiet vælgermøder i udlandet?

  • Til april skal tyrkerne til afstemning om ændringer i landets forfatning. Ændringerne vil give landets præsident, Recep Tayyip Erdogan, mere magt.

  • Mange tyrkere i Europa har ret til at stemme, og derfor har den tyrkiske regering stor interesse i at føre valgkamp i lande som Tyskland og Holland.