Danmarks Lærerforening og staten blev mandag ikke enige om en ny overenskomst for de statsansatte lærere og undervisere. Det samme skete med de kommunalt ansatte lærere på folkeskolen for nylig.
De to sammenbrud betyder, at lærere og undervisere er lockoutet fra den 1. april 2013.
Konflikten vil berøre 45.000 kommunalt ansatte lærere og 17.000 statsligt ansatte lærere. Omkring 875.000 elever bliver ramt af konflikten.
En konflikt er ødelæggende
Selv om det synes som en umulig opgave, vil Anders Bondo ikke opgive at få standset den truende konflikt. Han er forhandler for lærerne:
- Konflikten er ødelæggende for så mange unge mennesker, at jeg i øjeblikket bruger alle mine kræfter, så vi kan undgå en konflikt, inden den starter, siger han til TV2 News.
Børne- og undervisningsminister Christine Antorini (Socialdemokraterne) lover, at ingen bliver svigtet, selv om lærerne er lockoutet:
- Jeg vil gerne forsikre de mange elever, der kan blive berørt af en lockout og deres familier om, at jeg vil gøre alt for, at ingen børn kommer i klemme, skriver ministeren på sin hjemmeside.
Mange er bekymrede
Landets kommuner har alle lavet en plan for, hvilke elever, der kan blive passet i skolen under konflikten. Se din kommunes plan via linket til højre.
Men mange elever i 9. klasse er bekymret for deres afgangsprøver.
Elever på VUC bekymret for, om de får deres eksamener.
Og kursister, der skal til prøve i dansk for at få dansk statsborgerskab, frygter for deres fremtid.
Penge nok til 50 dage
Danmarks Lærerforening har penge nok i kassen til at en konflikt kan vare i 50 dage. Lærerne får nemlig ikke løn, mens konflikten er i gang. De skal i stedet have pengene udbetalt af lærerforeningen.
Det er dog ikke sandsynligt at den vil køre så længe. Ifølge Folkeskolen.dk kan Folketinget afslutte konflikten på få døgn med en ny lov.
Et lovindgreb skal vedtages med flertal i Folketinget. Politikerne kan så beslutte, om loven skal træde i kraft med det samme, senere eller med tilbagevirkende kraft.
/ritzau/