Hvert år bliver tusindvis af jersey-tyrekalve slået ihjel, fordi der ikke er penge i kødet.
Flere og flere forbrugerne vil have mælk fra jersey-køer. Men de små jersey-tyrekalve, der ikke giver mælk, er der ingen penge i.
Jersey-kalvene vokser nemlig langsomt og er længe om at nå den vægt, en slagte-kalv skal have. Mange bliver derfor aflivet lige efter fødslen.
Et projekt skal nu sikre, at færre jersey-tyrekalve bliver aflivet. Derfor skal den spinkle jersey-race krydses med noget kraftigere kødkvæg.
Landmand: Det føltes nyttelyst at slå ihjel
Sidste år blev omkring 30.000 jersey-tyrekalve aflivet. Nu siger flere landmænd, at de ikke længere vil aflive kalvene. En af dem er Bjørn Lyngholm fra Gørding.
- Det havde jeg det ikke ret godt med. Det føltes nytteløst at tage et liv på den måde. Jeg er jo ikke blevet landmand for at slå dyr ihjel, siger han.
Han er derfor med i et nyt projekt, hvor jersey-køerne bliver parret med andre kødkvægs-racer. De krydsede kalve vokser nemlig hurtigere end rene jersey-kalve.
Og så kan det godt betale sig at opdrætte dem.
Salgsdirektør: Det er ikke velgørenhed
Danish Crown, der sammen med foreningen Dansk Jersey står bag projektet, forventer at kunne lancere det nye kalvekød i kølediskene til efteråret.
- Siden slutningen af 2011 har man forsøgt at krydse jersey med forskellige andre kødkvægs-racer, og det ser meget lovende ud, siger salgsdirektør i DC Beef i Holsted, Claus Hein.
Han siger, at der allerede er flere kalve-producenter, der arbejder med de krydsede kalve, og at butikkerne også er positive.
- Det er ikke velgørenhed, det er forretning. Men det at man undgår madspild og kan anvende kalven, det er også en del af forretningen, siger direktøren.