Folkeskolen skal de kommende år i højere grad undervise alle børn i stedet for, at nogle af børnene bliver sendt på særlige institutioner. Det gælder også børn med ordblindhed.
Derfor har Skive Kommune udstyret to biler med det nyeste udstyr til undervisning af ordblinde.
Bilerne kører rundt til kommunens folkeskoler på skift.
Det handler ikke om at spare penge
De to biler fungerer som rullende klasseværelser, hvor lærere og elever kan blive opdateret i den nyeste viden om tekniske hjælpemidler og undervisning af ordblinde.
- Det er ikke, fordi vi skal spare penge. Vi bruger stadig de samme penge, siger Peder Christensen fra Skive Kommune til DR Midt Vest.
- Men i stedet for at have tilbuddene samlet i specialinstitutioner, har vi lagt pengene ud i skolerne.
Elever, forældre og lærere er glade
Den enkelte skole får besøg af en af de to biler to gange på et skoleår i tre til fire uger.
I de uger får skolens ordblinde elever og deres lærere kurser i at bruge det særlige udstyr, som kan støtte ordblinde i den almindelige undervisning.
- Der er klart mere tilfredshed blandt både forældre, elever og lærere, siger læsekonsulent i Skive Kommune, Bodil Skipper Buntzen.
Lærerne føler sig bedre i stand til at undervise eleverne. Og eleverne synes, det er rart, at de ikke skal til et specialcenter.
De er glade for, at de kan blive på deres egen skole og lege med klassekammeraterne i frikvartererne.
Ordblindeforeningen er også glad
Ordningen begyndte som et forsøg i 2009. Men nu har Skive Kommune gjort den permanent og udvidet med endnu en bil. Der er plads til fire til fem elever af gangen i de to ordblindebiler.
Formand for Ordblindeforeningen i Vestjylland, Ib Jensen er bekymret for, at ordblinde børn får det sværere på grund af den nye reform af folkeskolen, som skal inkludere mange børn med vanskeligheder.
Men han synes godt om Skive Kommunes idé med mobile klasseværelser for ordblinde.