Lektor: Vi stemmer ja eller nej til EU

Afstemningen den 3. december handler egentlig om, hvad vi synes om EU, mener lektor.

Danskerne skal til folkeafstemning den 3. december. Afstemningen kan få stor betydning for Danmark i mange år fremover. (arkivfoto) (Foto: © casper christoffersen, Scanpix)

Afstemningen torsdag den 3. december kan få stor betydning for Danmark i mange år, men selv eksperter ved ikke præcis, hvilken betydning vælgernes ja eller nej får for Danmark.

Derfor anbefaler lektor ved statskundskab på Aarhus Universitet Derek Beach, at vælgerne først og fremmest tager stilling til samarbejdet i EU som helhed, når de sætter kryds ved ja eller nej.

Ingen ved faktisk, hvad der sker, hvis danskerne stemmer nej den 3. december, siger Derek Beach.

Måske kan vi fortsætte i Europol

Et flertal af partierne i Folketinget siger, at Danmark ikke kan fortsætte i EU’s politi-samarbejde Europol, hvis vælgerne stemmer nej 3. december.

Men selv de klogeste eksperter ved ikke, om Danmark for eksempel kan få en aftale med de andre EU-lande om at fortsætte i Europol, hvis danskerne stemmer nej, siger Derek Beach fra Aarhus Universitet.

Han rejser i denne tid rundt i Danmark og fortæller om afstemningen 3. december på blandt andet gymnasier.

- Afstemningen handler egentlig om, vi går ind for hele ideen om et tæt samarbejde i EU eller ej, siger Derek Beach.

Giver EU os fordele eller problemer?

På gymnasierne spørger Derek Beach eleverne, om de går ind for at løse problemer ved, at EU-landene samarbejder over grænserne. For så skal de stemme ja den 3. december.

Men hvis de er bange for, at EU kommer til at bestemme mere og mere i Danmark, så skal de stemme nej, siger Derek Beach.

Han spørger også, om eleverne mener, at Danmark har flest fordele ved at være medlem af EU, for så skal de stemme ja.

Men hvis eleverne mener, at Danmark har flere problemer ved at være med i EU, så skal de stemme nej.

Får Danmark mere magt i EU?

Derek Beach beder også eleverne tænke på, om Danmark kan påvirke EU, hvis vi deltager mere i samarbejdet. Hvis de tror, at Danmark får større indflydelse i EU, skal de stemme ja.

Men hvis de ikke tror, at Danmark får særlig meget ud af at deltage i forhandlingerne i EU, skal de stemme nej, anbefaler han. Det samme gælder, hvis de tror, at danske interesser indenfor retsområdet kan varetages lige så godt igennem andre former for aftaler med EU.

- Der er meget, vi ikke ved om, hvordan EU udvikler sig inden for blandt andet politi-samarbejdet og samarbejdet omkring flygtninge og migranter indenfor de næste par år, siger Derek Beach.

- Europol er ved at blive lavet om, og hele den fælles asyl- og indvandrings-politik er til debat i øjeblikket. Derfor mener jeg, at vælgerne skal følge deres generelle holdning til EU og stemme efter den ved afstemningen den 3. december, siger Derek Beach.