Supermarkeder kaserer enorme mængder mad. Et æble med en plet eller en dåse flåede tomater med en bule kommer i skraldespandsen, selv om supermarkederne gerne ville give dem til velgørende organisationer.
Reglerne på området tillader nemlig kun supermarkederne at give få varer til velgørende organisationer.
Desuden skal supermarkederne føre regnskab over de varer, de giver til gode formål.
Ministeren ændrer reglerne
Nu ændrer ministeren for miljø og fødevarer, Eva Kjer Hansen (Venstre), reglerne. Så fra nytår kan supermarkederne lettere give kaseret mad til velgørende organisationer.
- Det er sund fornuft at undgå madspild, og derfor sløjfer jeg nu den regel, som ifølge branchen udgør én af de største barrierer for at komme spildet til livs, siger Eva Kjer Hansen.
- Jeg er også meget lydhør, hvis der er andre regler, der står i vejen for mindre madspild, siger hun.
800 millioner mennesker sulter
De nye regler betyder, at organisationen Folkekirkens Nødhjælp næste år åbner en butik, som skal sælge de varer, som supermarkederne ellers bare ville smide ud. Føtex har allerede sagt, at supermarkedet gerne vil give varer til den nye butik.
Pengene fra butikken går til verdens fattige, siger generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Birgitte Qvist-Sørensen.
- Det er en glæde, at nogens madspild kan være til gavn for andre, siger Birgitte Qvist-Sørensen.
Hvert år smider vi mere end 700.000 ton mad ud i Danmark. Samtidig sulter næsten 800 millioner mennesker verden over.
/ritzau/