Politiet kan forbyde hjemløse at lave lejre, hvis det gør folk i området utrygge. Det kaldes zoneforbud.
Den 1. juli i år blev zoneforbuddet udvidet, så det nu kan gælde for en hel kommune. Det betyder, at hjemløse kan bortvises fra den kommune, hvor de har sovet i en lejr.
Torsdag demonstrerede hundredvis af mennesker mod zoneforbuddet ved at vandre i et fakkeltog mod Christiansborg i København.
Hjemløs: Zoneforbud rammer uskyldige
Demonstranterne bar bannere, hvor der stod "Stop kriminalisering af hjemløse" og “Stop zoneforbuddet!".
En af demonstranterne er Lars Bæksted, som selv er hjemløs. Han siger, at zoneforbuddet rammer uskyldige hjemløse.
- Det ender med, at når vi sidder fire til fem mennesker og enten drikker en sodavand eller en øl, kan vi være utrygsskabende og blive smidt ud af kommunen. Det er jo fuldstændig hjernedødt det her. Alle kan blive bortvist, hvis man bare samler sig i en lille gruppe, siger han.
Justitsminister vil ikke ændre loven
Søren Pape Poulsen (Det Konservative Folkeparti) er Justitsminister. Han siger, at det var nødvendigt at indføre zoneforbuddet.
- I sommeren 2017 havde vi en situation, hvor mange romaer kom hertil og nærmest besatte vores gader og stræder i hovedstaden. Det førte til denne her lovgivning, siger han.
- Det går så også udover de danske hjemløse. Det kan jeg selvfølgelig godt forstå, at de er ærgerlige over, men loven gælder for alle, siger han.
Ovenfor kan du se en video fra fakkeltoget torsdag aften.
Zoneforbud
- •
Pr. 1. april 2017 kunne hjemløse få en bøde, hvis de lavede lejre, der kunne gøre folk i området utrygge.
- •
Kort efter vedtog regeringen, at politiet sammen med bøden kunne lave et zoneforbud på 400 eller 800 meter. Zoneforbud er et område, hvor den hjemløse ikke må opholde sig.
- •
Den 1. juli 2018 blev zoneforbuddet ændret, så det nu kan gælde for en hel kommune. Hjemløse kan herefter bortvises fra den kommune, hvor de har sovet i en lejr. Kilde: Gadejuristen og retsinformation.dk