Det er ikke ulovligt for danske apoteker at fremstille cannabis-medicin. Det er heller ikke ulovligt for lægerne at udskrive medicinen, så patienterne kan købe det på apotekerne med en recept.
Men cannabis-medicin, der bliver fremstillet på apotekerne, er ikke godkendt af Lægemiddelstyrelsen.
Alligevel udskriver flere og flere læger medicinen. Mellem 20 og 30 læger har udskrevet recepter på den, og 200 patienter er i behandling med den.
Uden recept er det ulovligt
I cannabis-medicinen findes stoffet thc. Uden en recept fra lægen er stoffet ulovligt. Det er nemlig det, man bliver skæv af, når man ryger hash.
I den rigtige mængde kan thc også bruges som medicin til patienter med spasmer, kvalme og smerter.
Der findes kun lidt dokumentation af effekten af cannabis-medicinen, og derfor vil Lægemiddelstyrelsen ikke anbefale læger at udskrive cannabis-medicinen.
Speciallæge: Jeg er ikke bekymret
Tina Horsted er speciallæge, og har udskrevet meget cannabis-medicin til sine patienter. Hun udskriver især medicinen til patienter med kroniske smerter, sklerosepatienter og kræftpatienter.
Hun oplever blandt andet, at bivirkningerne ved cannabis er mindre end ved andre former for medicin mod smerter.
- Når man oplever, at mange har god gavn af det uden nogen alvorlige bivirkninger, så er jeg ikke bekymret for at udskrive det, siger hun.
Forening: Patienten skal være tryg
Andreas Rudkøbing er formand for Lægeforeningen. Han siger, at det ikke er så enkelt at udskrive cannabis-medicinen, fordi der mangler dokumentation for, at cannabis-medicinen virker.
- Det er meget væsentligt, at patienten kan være tryg ved og have tillid til, at det der bliver udskrevet, rent faktisk er godkendt, og at det rent faktisk virker, siger han.
- Vi har ikke styr på bivirkninger eller dosis. Der er simpelthen så mange ubesvarede spørgsmål i forhold til det produkt, siger Andreas Rudkjøbing.