EU-landene har et samarbejde, der hedder Dublin-samarbejdet. Samarbejdet betyder, at det EU-land, der første gang har registreret en asylansøger, har ansvaret for asylansøgerens sag.
Nu vil EU gerne ændre Dublin-samarbejdet, så asylansøgerne i stedet bliver fordelt mellem EU-landene i et kvote-system.
Danmark er med i Dublin-samarbejdet via en særlig aftale med EU. Men et flertal i Folketinget vil ikke være med i EU’s nye kvote-system.
Danmark kan blive smidt ud af samarbejdet
Resultatet af folkeafstemningen den 3. december kan få stor betydning for, om Danmark stadig kan være med i Dublin-samarbejdet, siger fire eksperter, som DR Nyheder har talt med.
Hvis danskerne stemmer nej den 3. december, og Folketinget samtidig siger nej til kvote-systemet, risikerer Danmark at blive smidt ud af Dublin-samarbejdet, siger eksperterne.
Med Danmarks særlige aftale kan vi fra gang til gang vælge, om vi vil være med, når EU laver ændringer. Men hvis vi ikke vil være med i det nye Dublin-samarbejde, bliver hele Danmarks særlige aftale ophævet.
Danmark skal lave en ny særlig aftale
Hvis Danmark skal blive i Dublin-samarbejdet, kræver det, at Danmark og de andre EU-lande aftaler, at Danmark godt kan være med i Dublin-samarbejdet og samtidig sende asylansøgere tilbage.
Ifølge en af EU-eksperterne, Louise Halleskov Storgaard, er det umuligt at forudse, om Danmark kan få sådan en aftale.
- Vi har ikke krav på noget som helst, så det er op til den politiske stemning blandt de andre EU-lande, om de synes, at Danmark fortjener en sådan særordning, siger en anden af EU-eksperterne, Jens Vedsted-Hansen.
Danmark kan få flere asylansøgere
Hvis Danmark stemmer nej den 3. december, kan Danmark miste muligheden for at sende asylansøgere tilbage til de lande, hvor asylansøgerne allerede har søgt asyl. Det sker, hvis ikke Danmark kan få lavet en særlig aftale med de andre EU-lande og stadig ikke vil være en del af det nye kvote-system.
- Konsekvensen kan helt konkret blive, at vi ikke længere kan tilbagesende asylansøgere til et andet EU-land som Grækenland, Italien eller Tyskland, siger Louise Halleskov Storgaard.
-Vi skal i stedet behandle deres asylansøgning selv, siger hun.
Danmark kan få en tilvalgs-ordning
Hvis Danmark stemmer ja den 3. december, behøver vi ikke lave en ny særlig aftale.
Stemmer danskerne ja, får vi en såkaldt tilvalgs-ordning i EU. Og så kan vi selv bestemme, om vi vil være med, når EU for eksempel laver et nyt kvote-system i Dublin-samarbejdet.