Demonstrationerne fortsætter i Hongkong

Flere tusinde hongkongere demonstrerer mod Hongkongs leder og Kinas indflydelse på Hongkong.

Hongkong er en kinesisk storby, hvor der bor cirka 7,4 millioner mennesker. Selvom Hongkong er en del af Kina, har byen selvstyre og eget retssytem.

Mange tusinde mennesker begyndte fra den 9. juni at protestere mod et forslag til en ny udleveringslov med Kina.

Udleveringsloven betyder, at borgere i Hongkong kan blive udleveret til retsforfølgelse i Kina.

Der er nye demonstrationer i Hongkong

Carrie Lam er Hongkongs regeringsleder, og hun trak forslaget tilbage på ubestemt tid den 15. juni på grund af demonstrationerne.

Men demonstranterne fortsatte dagen efter, fordi de ville have Hongkongs regering til at gå af. Det afviste Carrie Lam.

I dag er der igen voldsomme demonstrationer i Hongkong. Mange tusinde hongkongere protesterer imod Carrie Lam og imod Kinas indflydelse på Hongkong.

Det er præcis 22 år siden, at Kina fik Hongkong tilbage

Allerede klokken fire i morges lokal tid gik de første demonstranter på gaden. Ifølge Reuters brugte politiet knipler og tåregas imod dem.

Senere prøvede demonstranter at bryde ind i en af myndighedernes bygninger ved at smadre ruderne. Ifølge politiet er 13 betjente i dag blevet såret efter sammenstød med demonstranter.

Det er i dag præcis 22 år siden, at Storbritannien overdrog kontrollen med Hongkong til Kina. Indtil da havde Hongkong været en britisk koloni i over 150 år.

Øverst kan du se en video, hvor demonstranter forsøger at trænge ind i en bygning. Herunder kan du se billeder fra demonstrationerne. Og nederst kan du læse mere om Hongkongs historie.

  • Demonstranter forsøger at smadre ruderne til Rådgivningsrådets bygning i Hongkong. På den anden side af ruderne står politibetjente med et skilt: “stop charging or we use force” - stop med at angribe eller vi bruger magt. (Foto: © TYRONE SIU)
  • Det lykkedes demonstranterne at slå et lille hul i panserglasset. (Foto: © Thomas Peter)
  • Demonstranterne skærmer sig med masker og paraplyer mod politiets tåregas. (Foto: © TYRONE SIU)
  • Normalt holdes frigivelses-ceremonien udendørs, men i dag var ceremonien og Carrie Lams tale rykket indenfor. Politiet står vagt uden for kongrescenteret i Hongkong. (Foto: © Thomas Peter)
1 / 4

Hongkongs halv-selvstændige status

  • Hongkong var en britisk koloni i mere end 150 år. Kina fik Hongkong tilbage i 1997.

  • Det skete med en aftale om, at Hongkong skulle blive ved med at have en vis selvstændighed fra resten af Kina. Det kalder man "et land, to systemer".

  • Det betød, at Hongkong stadig kunne have en vis selvstændighed blandt andet ved at beholde sit eget retssystem og egne grænser. Hongkong beholdt også ytringsfrihed og forsamlingsfrihed.

  • I 2050 siger aftalen dog, at Hongkong skal tilbage under kinesisk styre.

  • Det er mange beboere i Hongkong bekymrede over. De mener, at deres system er mere frit. Og de ser sig selv som hongkongere, ikke kinesere. Kilde: BBC.