Hundredvis af skoler vælger at gøre skoledagen kortere

I folkeskolereformen står der, at eleverne skal være længere tid i skole. Men flere skoler benytter sig af en mulighed for at forkorte skoledagen.

En paragraf i skolereformen giver dog skolerne mulighed for at gøre skoledagen kortere, hvis kommunalbestyrelsen godkender det. (Foto: © STEFFEN ORTMANN, Scanpix)

I 2014 fik Danmark en ny folkeskolereform, hvor der blandt andet står, at eleverne skal være længere tid i skole.

En paragraf i skolereformen giver dog skolerne mulighed for at gøre skoledagen kortere, hvis kommunalbestyrelsen godkender det.

379 ud af 962 adspurgte skoler har brugt den mulighed, viser en undersøgelse fra Danmarks Lærerforening. I alt er der 2430 grundskoler i Danmark ifølge Undervisningsministeriet.

Organisationer er tilfredse

Anders Bondo Christensen er formand for Danmarks Lærerforening. Han siger, at mange skoler er glade for, at de har mulighed for at gøre skoledagen kortere.

Derfor forventer han, at flere skoler vil bruge den mulighed i skolereformen.

Mette With Hagensen er formand for organisationen Skole og Forældre. Hun siger, det er godt, at skolerne selv får lov at bestemme, hvordan de skal indrettes.

Undervisningsminister: Fleksibilitet er vigtigt

Merete Riisager (Liberal Alliance) er undervisningsminister. Hun mener ikke, det er et problem, at flere skoler har forkortet skoledagene.

- Det er vigtigt, at der er noget fleksibilitet ude på skolerne, og at de mennesker, som er der, kan vurdere, hvordan de bedst fungerer i forhold til de børn, der går på skolen, siger hun.

Merete Riisager mener ikke, at der brug for en ny folkeskolereform, men at man måske kan tilpasse den nye skolereform mere.

Undersøgelsen

  • Undersøgelsen er lavet af Epinion for Danmarks Lærerforening. Undersøgelsen er baseret på svar fra skolechefer i 97 af Danmarks 98 kommuner.

  • 962 skoler deltog i undersøgelsen. Ud af dem benyttede 379 af skolerne sig af lovens mulighed for at reducere antallet af timer.

  • En del af skolerne er med i et forsøg fra undervisningsministeriet. Forsøget 50 udvalgte skoler lov til at eksperimentere med en kortere skoledag.

  • 84 procent af kommunalbestyrelserne har i dag givet mulighed for at arbejde med en kortere skoledag. Kilde: Danmarks Lærerforening