Danmarks regering består af partierne Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne. I sommer foreslog regeringen den såkaldte koranlov.
Ifølge regeringen skal koranloven forhindre de mange koranafbrændinger, der især er foregået foran udenlandske ambassader, og som har udløst voldsomme reaktioner i andre lande.
Koranloven er blevet diskuteret intenst siden i sommer. Blandt andet er loven blevet kritiseret for at være for upræcis og ramme meget bredt. Efterfølgende har Justitsministeriet ændret i dele af loven. Nu er koranloven stemt i gennem af et flertal af Folketinget.
Men hvad betyder loven, og hvilke regler indeholder den? Bliv klogere i DR Ligetils nyhedspakke herunder.
Hvad står der i koranloven?
Lad os starte med at forstå, hvad der egentlig står i loven, og hvad man derfor ikke længere må. I praksis betyder loven, at det nu bliver ulovligt at afbrænde religiøse skrifter som Koranen, Bibelen eller Toraen.
Det bliver også ulovligt at tilsøle, trampe på eller klippe de religiøse skrifter i stykker. I selve lovteksten står der, at man straffes, hvis man udsætter et skrift af væsentlig religiøs betydning for ”utilbørlig behandling”.
Dette begreb står i lovteksten flere steder. Her betyder det handlinger, som ødelægger, beskadiger eller behandler noget på en nedsættende eller forhånende måde. I denne story kan du blive helt klog på, hvad de enkelte dele i lovteksten egentlig betyder ord for ord.
Hvordan har Folketinget stemt?
Folketingets medlemmer var mødt op i Folketingssalen torsdag den 7. december for at stemme for eller imod koranloven. 94 medlemmer stemte for, og 77 stemte imod koranloven.
Det er de tre regeringspartier, Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne, samt Det Radikale Venstre, der har stemt for lovforslaget. De otte oppositionspartier stemte dog imod koranloven.
Koranloven har været diskuteret meget, siden regeringen foreslog loven, og den har været behandlet flere gange i Folketinget. Blandt andet har partierne diskuteret, hvorvidt ytringsfriheden påvirkes af loven. I artiklen her kan du læse, hvordan afstemningen i Folketinget forløb, og i indslaget her kan du blive klogere de enkelte partiers synspunkt i forhold til loven.
Hvad betyder den nye koranlov for dig?
Har andre nordiske lande den samme lov? Kan koranloven afskaffes igen? Og hvad er straffen egentlig for at bryde loven?
Måske har du også undret dig over nogle af de samme spørgsmål, som DR’s brugere sendte ind til to juraeksperter i DR’s live-brugerchat TÆT PÅ.
Her kan du måske finde svar på lige netop det spørgsmål, du også har tænkt på i forhold til koranloven. Læs spørgsmål og svar her.