Folkeskolen i forandring

Regeringen vil reformere den danske folkeskole. Skoleelever skal have flere timer i dansk og matematik. De skal også gå længere i skole.

Regeringen vil reformere den danske folkeskole. Skoleelever skal have flere timer i dansk og matematik. De skal gå længere i skole. Og flere børn med særlige behov skal gå i en almindelig klasse. (© Colourbox)

Politikere diskuterer, hvordan den danske folkeskole kan blive bedre. Partierne skal blive enige om en ny folkeskolereform, som sætter rammerne for lærernes undervisning.

Målet er at gøre landets 573.000 skoleelever dygtigere, siger undervisningsminister Christine Antorini (Socialdemokraterne):

- Vi skal sikre, at børnene uanset baggrund og køn bliver motiveret til at lære mere, siger hun.

Mange kan ikke læse og regne

Næsten hver femte elev forlader folkeskolen uden at kunne læse og regne godt.

Det er ikke godt nok, siger undervisningsministeren:

- Folkeskolen skulle gerne fungere sådan, at når eleverne forlader 9. klasse, vil de virkelig gerne starte på en ungdomsuddannelse og gennemføre den.

Fokus på dansk og matematik

Regeringens nye plan hedder "Gør en god skole bedre - et fagligt løft af folkeskolen".

Planen vil betyde flere timer i dansk og matematik.

- Jo tidligere man lærer at læse, skrive og regne, jo bedre er grundlaget for at lære de andre fag, siger Christine Antorini.

Derfor skal eleverne have en ekstra time om ugen fra 4. til 9. klasse i hvert af de to fag.

Elever skal gå længere tid i skole

Regeringen siger, at eleverne bliver dygtigere af at blive undervist i flere timer. Derfor skal de gå i skole i længere tid. Folkeskolen skal nemlig være en heldagsskole.

Elever fra 4.-6. klasse skal gå i skole 30 timer om ugen. De ældste elever skal gå i skole 37 timer om ugen.

Men Danmarks Lærerforening er skeptisk overfor regeringens forslag om en heldagsskole og siger, at 13 skoler har prøvet det som forsøg. Og at en længere skoledag kun virkede godt for cirka halvdelen af skolerne.

Lærernes formand siger, at regeringens heldagsskole kan blive et eksperiment, som går ud over børnene. Lærerne er også bange for, at de vil få mindre tid til at forberede sig til timerne.

Vi vil ikke spille klovne

Regeringen siger, at pædagoger kommer til at spille en nøglerolle i den nye folkeskole. For der skal være særlige ”aktivitetstimer”, som pædagoger skal stå for.

Pædagogernes fagforening BUPL er kritisk over for reformen:

- Der er risiko for, at pædagogerne bliver hospitals-klovne, som dukker op en gang imellem for at få det hele til at glide lidt lettere ned, har Lars Møller fra BUPL Aarhus sagt til avisen Information.

BUPL er også bange for, at pædagoger mister deres arbejde. Hvis børnene skal gå mere i skole, får skolefritids-ordningerne måske færre penge. Det kan betyde færre job til pædagoger.

Skoledagen bliver måske for lang

Forældrenes organisation Skole og Forældre synes til gengæld godt om regeringens forslag.

Næsten tre ud af fire medlemmer støtter forslaget om aktivitetstimer i skolen, og fire ud af fem medlemmer synes, at flere timer i dansk og matematik er en god ide.

Men mange forældre er bange for, at skoledagen kan blive for lang. Især for de ældste elever, som skal være i skole til klokken 15.30 hver dag.