Hvis man er utilfreds med det offentlige sundheds-system og har penge til det, kan man i stedet vælge at betale en privat sygeplejerske, jordemoder, læge eller sundhedsplejerske for at komme hjem til en.
Og det er der flere og flere danskere, der gør. Det siger flere private udbydere, som DR Nyheder har talt med.
I 2005 åbnede 16 private virksomheder, der tilbød privat sundhedspleje, hjemmesygepleje og jordemødre. I 2015 åbnede der 42 udbydere.
Kommunerne sparer penge
Anni Pilgaard er næstformand i Dansk Sygeplejeråd. Hun siger, at der for få år siden ikke fandtes private virksomheder, som tilbyder privat sundhedspleje. I dag er der omkring 10 udbydere.
Hun mener, at udviklingen blandt andet skyldes, at det offentlige sparer mange penge på sundhedsplejen.
- Der er mange steder, hvor kommuner er blevet tvunget til at skære ned på både hjemmehjælpere og hjemmesygepleje, siger hun.
De vil selv bestemme
Lisbeth Villumsen er formand for foreningen Privatpraktiserende Sundhedsplejersker. Hun siger, at flere og flere bruger private sundhedsplejersker.
For fire år siden fandtes der ikke en eneste fuldtidsansat privat sundhedsplejerske, men i dag er der 36, siger hun.
- Jeg tror, at folk i dag hellere selv vil bestemme hvor, hvem og hvordan. Det kommunale tilbud er jo ikke alle steder, som det var engang, siger formanden.
Det skaber ulighed
Anni Pilgaard er næstformand i Dansk Sygeplejeråd. Hun mener, at den private sundhedshjælp skaber ulighed i samfundet.
Det er nemlig langt fra alle, der har råd til at betale for privat hjælp.
- Jeg ser med stor bekymring på det, og det er et tegn på, at man har for travlt i det offentlige. Og hvis du så har penge, kan du købe en ekstra ydelse, siger Anni Pilgaard.