Rige erhvervs-folk, kendte politikere, regeringsledere, kongefamilier og internationale sportsstjerner har placeret deres værdier i skattely og bruger stråmænd.
Det viser 11,5 millioner dokumenter, som er blevet lækket fra virksomheden Mossack Fonseca i Panama.
Det er det største læk af data til journalister nogensinde, og lækket har fået navnet #Panamapapers. Bag afsløringerne står det internationale netværk af journalister ICIJ.
Flere end 100 medier har set dokumenterne
Netværket har gennemgået de mange lækkede dokumenter sammen med den tyske avis Süddeutsche Zeitung og flere end 100 andre medier fra hele verden, blandt andet DR Dokumentar.
Dokumenterne indeholder e-mails, papirer fra virksomheder, fuldmagter og andet.
De afslører blandt andet folk, som er dømt for at hvidvaske penge og er uønskede i USA.
Putin, Messi og minister er nævnt
Ifølge ICIJ afslører dokumenterne også, at mennesker tæt på Ruslands præsident, Vladimir Putin, har flyttet flere end 13 milliarder kroner rundt via banker og hemmelige selskaber.
Pengene er flyttet rundt i al hemmelighed.
Dokumenterne afslører også, at fodboldspilleren Lionel Messi har lavet et selskab i skattely sammen med sin far.
Også Islands regeringsleder har været medejer af et selskab på De Britiske Jomfruøer. Ifølge reglerne skulle han fortælle dette til det islandske parlament, men det har han ikke gjort.
Danskere er også nævnt i dokumenterne
Ifølge DR dokumentar er også danske firmaer, forretningsmænd, sportsstjerner og banker nævnt i de lækkede dokumenter. Alle er nævnt som kunder af firmaet Mossack Fonseca i Panama.
- Det er helt tydeligt, at formålet med det her er at undgå at komme til at betale skat, siger skattelyekspert og international chef i Ibis, Lars Koch.
Dokumenterne afslører ifølge eksperter også, hvordan danske banker tilbyder praktisk hjælp, når deres kunder placerer penge i skattely.
Skatte-myndigheder kan ikke finde frem til ejer
Dokumenterne viser, hvordan den typiske danske kunde bruger selskaber eller fonde i skattely. Det sker ved, at danskeren placerer sine værdier i et selskab i for eksempel Panama.
Udefra ser det ud, som om lokale mennesker står i spidsen for selskabet. Men den danske ejer får en fuldmagt, hvori der står, at han eller hun stadig ejer værdierne.
Fuldmagten er hemmelig. Derfor kan danske skatte-myndigheder ikke finde frem til, at firmaets ejer faktisk er dansker.
Mossack Fonseca vil ikke udtale sig til DR om specifikke sager, men skriver i en mail til ICIJ, at de ikke ”plejer eller fremmer ulovlige handlinger”.
- •
De mange dokumenter landede sidste år hos den tyske avis Süddeutsche Zeitung, som besluttede sig for at dele dokumenterne med flere end 100 store internationale medier verden over.
- •
Blandt andet har BBC, The Guardian, Le Monde, DR Dokumentar og Politiken fået indblik i dokumenterne.
- •
Dokumenterne går helt fra 1977 til december 2015.
- •
Dr.dk har lavet tema om sagen - se det her.
- •
Se hele DR's dokumentar om sagen her