Det siger Sundhedsstyrelsen om omskæring af drenge

Özlem Cekic mener, at rituel omskæring er ufarligt, fordi Sundhedsstyrelsen ellers ville fraråde det. Men hvad siger Sundhedsstyrelsen egentlig?

Sundhedstyrelsen mener ikke, at der er så mange risici ved rituel omskæring, at den vil anbefale et forbud. Arkivfoto. (Foto: © Simone Cecilie Møller, DR Nyheder)

Özlem Cekic er tidligere folketingsmedlem for Socialistisk Folkeparti. Hun har skrevet en novelle om rituel omskæring, som skal bruges til at undervise skolebørn.

I novellen skriver hun, at rituel omskæring er ufarligt. Hun sammenligner også rituel omskæring med barnedåb.

Novellen har dog skabt megen debat. Blandt andet mener foreningen Intact Denmark, at dele af novellen er ubalanceret. Foreningen siger også, at Lægeforeningen mener, at rituel omskæring er uetisk og skadeligt.

Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke omskæring

- Jeg forholder mig til det, som Sundhedsstyrelsen siger. Og den mener ikke, det er farligt, for ellers havde de forbudt det, siger Özlem Cecic.

Men hvad siger Sundhedsstyrelsen egentlig? I et notat fra 2013 siger Sundhedsstyrelsen, at mellem 1000 og 2000 drenge bliver rituelt omskåret om året i Danmark.

Sundhedsstyrelsen siger også, at der ikke er sundhedsfaglig dokumentation for generelt at anbefale omskæring af drengebørn.

Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke et forbud

Sundhedsstyrelsen vil dog ikke anbefale et forbud mod rituel omskæring af drenge.

Sundhedsstyrelsen mener nemlig ikke, at der er så mange risici ved rituel omskæring, hvis det bliver lavet korrekt af en dygtig læge.

Sundhedsstyrelsen oplyser, at den hvert år modtager et par henvendelser om mulige komplikationer ved omskæring.

Hvad er omskæring?

  • Omskæring betyder, at forhuden af penis bliver skåret af.

  • Nogle omskæringer sker, fordi der er en medicinsk grund til det. Andre sker, fordi der er en religiøs eller kulturel grund til det. Disse kaldes rituelle omskæringer.

  • Ifølge dansk lovgivning skal læger foretage omskæring, da det er et kirurgisk indgreb.

  • Drenge under 15 år må ikke blive omskåret uden informeret samtykke fra den eller de forældre, der har forældremyndigheden. Hvis drengen er fyldt 15 år, kan han selv give samtykke til at blive omskåret.

  • Omskæring af drenge kan udføres på flere måder. Lægen skal følge den faglige udvikling på området. Lægen skal også være dygtig nok til både omskæring og smertelindring.

  • Tidligere skete rituel omskæring af drenge på hospitalet. Men i 1990'erne blev det stoppet, fordi der ikke er tale om behandling af sygdomme.

  • Derfor sker rituelle omskæringer nu i private klinikker eller i hjemmet.

  • Cirka en tredjedel af drenge og mænd i verden er omskåret.

  • Sundhedsstyrelsen siger, at hvis en dreng skal omskæres, er det bedst at gøre det tidligt. Så er der sandsynligvis færre og mindre komplikationer, end hvis drengen er ældre, siger Sundhedsstyrelsen.

  • Sundhedsstyrelsen kender ikke til nogen lande, hvor rituel omskæring er ulovligt. Kilde: Sundhedsstyrelsen

Rettelse 23.04.2018: DR Ligetil har præciseret rubrikken, så den nu hedder ”Det siger Sundhedsstyrelsen om omskæring af drenge” og ikke ”Det siger loven om omskæring drenge”, som det tidligere fremgik.