Stress er skyld i dårlig søvn

Mange af os sover dårligt, hvis vi bliver stressede. Det er fordi hjernen kommer på overarbejde om natten, hvis vi i en periode har alt for travlt om dagen.

(© Colourbox)

Kender du det: Du har super travlt på arbejdet, og når du har fri, er der også rigeligt, der hele tiden skal huskes på. Og selvom du egentlig er træt i dine gundvolde og burde falde om i dyb søvn om natten, så er der nærmest en usynlig hånd, der trækker dig fri af søvnen ud på de tidlige morgentimer.

Noget har vækket dig, men hvad?

Og når først du er vækket, så spurter tankerne af sted - og ja, så kan det være nærmest umuligt at falde til ro igen.

-Vi kender det alle sammen, hvis vi skal rumme mange ting psykisk, så fylder det også godt op inde i hovedet, og den slags kan påvirke søvnen, forklarer søvnekspert Søren Berg.

Men hvorfor er det, at man bliver mere lydhør i sådanne perioder?

-Det er meget menneskeligt. Det er jo en stressperiode, hvor hjernen er meget aktiv om dagen, og derfor er man lettere at vække om natten. Man er mere følsom overfor lyde udefra. Det er også således, at langt de fleste af de mennesker, som har søvnproblemer, faktisk er stressede, det er med andre ord stress, der er årsag til deres søvnproblemer. Tomgangen i hjernen er hos dem højere end normalt, forklarer Søren Berg og supplerer:

- Man ved, at folk i en stress-situation har sværere ved at falde til ro og ved at bibeholde roen, når den endelig indfinder sig. Folk, der er stressede, har altså sværere ved at sove, og fastholder stressen, fordi de ikke får sovet.

Man kan godt ifølge Søren Berg holde til at have en travl periode, hvor man ikke får sovet så godt om natten, men problemet må ikke bide sig fast.

Glemmer egne behov

En af dem, der også kender til problematikken stress og dårlig søvn, er psykolog Torben Jager Petersen, der bla. er tilknyttet ScanSleep.

-Det er ofte de mest ihærdige og hårdtarbejdende mennesker, der går ned med stress. Perfektionisten, der glemmer sine egne behov og bliver ved med at køre på til han segner, forklarer psykologen og føjer til, at den belastningstilstand, der følger efter, er sammensat af fysiologiske og psykologiske symptomer - og én af dem er stort set altid: Søvnproblemer.

-Dette skyldes dels, at det forøgede stressniveau i kroppen er med til at gøre det vanskeligt at sove, og dels at man bliver så forhippet på at få søvn for at kunne præstere, at det bliver vanskeligt at falde i søvn eller sove igennem.

- Man kommer altså ind i en ond spiral, som man må se at få brudt, forklarer psykologen.

Søg hjælp

Torben Jager Petersen forklarer videre, at vi mennesker godt kan klare at være stresset og have søvnproblemer i en kortere periode, hvis vi har meget om ørerne, men oplever man, at man ikke kan sove og restituere efter en travl periode, så skal man være på vakt og søge hjælp.

-Almindeligvis kan kognitiv adfærdsterapi, understøttet af mindfulness redskaber og tænkemåder samt måske ændringer i motions- og kostvaner hjælpe rigtig mange, forklarer han.

-Men er søvnproblemerne markante, er det en stor fordel, at behandleren har forstand på også at behandle søvnproblemet sideløbende - ikke kun stressen. Det kan forkorte den tid, man er nede med stress.