Psykopater er svære at spotte på arbejdspladsen

Der er op mod 50.000 psykopater på danske arbejdspladser, og de er vanskelige at komme af med, advarer eksperter.

Som udgangspunkt vil psykopaten charmere mange af de ansatte på arbejdspladsen, fortæller forfatterne bag en ny bog om psykopater på arbejdspladsen. (Foto: © James Hardy, COLOURBOX)

Psykopater på danske arbejdspladser har nærmest frit spil. For selv om psykopater udviser afvigende adfærd, kan de være vanskelige at spotte.

Sådan lyder det fra de svenske ledelseseksperter Mike Florette og Lisbet Duvringe, der er forfattere til bogen ”Psykopater i arbetslivet”:

– Vellykkede psykopater er ofte meget charmerende. Derfor synes folk ofte, når psykopaten kommer ind på arbejdspladsen, at det er en herlig person. Dermed får de ganske mange med sig. Og det er et stort problem, fortæller Mike Florette til Magasinet Arbejdsmiljø.

De to forfattere anslår, at der findes omkring 50.000 psykopater på danske arbejdspladser, idet mellem 1 og 3 procent af befolkningen er psykopater, og der er lidt over 2,5 millioner fuldtidsbeskæftigede i Danmark.

– Og her er der tale om fuldblodspsykopater. Dertil kommer dem, der blot har psykopatiske træk, fortæller Lisbet Duvringe.

Integrerede psykopater

Mange medarbejdere med psykopatiske træk lykkes med at integrere sig på en arbejdsplads – vellykkede psykopater, som de to forfattere kalder det.

–Det, der kendetegner disse psykopater, er blandt andet fraværet af empati. De kan aflæse, hvad en anden person føler, men de kerer sig ikke om det, forklarer Mike Florette.

– Det, der sker, er for eksempel, at de giver andre skylden, hvis de har begået fejl. De lyver, nedbryder andre og skaber forvirring, tilføjer Lisbet Duvringe.

Psykopatens tre strategier

Psykopater benytter typisk tre strategier:

  • De manipulerer

  • De truer, hvis de ikke får deres vilje

  • De bliver voldelige – ikke nødvendigvis fysisk, men verbalt

– Det handler altid om deres egen vinding. Og de skyr ingen midler. De har et selvbillede, der går på, at de er bedre end alle andre og fortjener mere end andre – også på andres bekostning, forklarer Mike Florette.

Unyttige egenskaber

Man må heller ikke tro, at psykopater har egenskaber, som kan være nyttige for en arbejdsplads.

– På mange punkter kan man forveksle psykopatiske egenskaber med lederegenskaber, for eksempel når det gælder om at træffe hårde beslutninger. Men det fungerer kun på kort sigt. I længden skader det arbejdspladsen, slår Mike Florette fast.

Noget forskning tyder på, at psykopater er overrepræsenteret på ledelsesgangene ved at udgøre 4 procent af chefer.