Spørger man danskere over 16 år, så vil mere end 200.000 af dem sige, at de ofte føler sig ensomme. Og man regner med, at over en kvart million ældre kontakter deres læge, fordi de føler sig ensomme og trænger til en at tale med.
Det fortæller læge og journalist Peter Qvortrup Geisling, og han mener, at det i den grad siger noget om omfanget af ensomheds-problemet i Danmark.
I aften i 21 Søndag er han med til at sætte fokus på problemet med et længere indslag om, at flere og flere kommuner landet over oplever, at de skal stå for begravelser af afdøde, der ikke har pårørende: De mennesker, vi læser om i avisernes dødsannoncer, hvor der slutteligt står: Eventuelle pårørende bedes henvende sig!
Fokus på ensomhed
Indslaget er også optakt til, at hele DR i de kommende uger sætter fokus på ensomhed.
- Det er især de yngre og de ældre, der slås med ensomhed, forklarer Peter Qvortrup Geisling, der mener, at vi i dag har alt for lidt fokus på vores mentale helbred.
- Vi er generelt ikke ret åbne omkring vores følelser om ensomhed – og mænd er de mest lukkede. Jeg mener, at en del af løsningen er, at vi retter fokus mod det og begynder at diskutere det. Samfundet har bestemt et ansvar også, men vi er nødt til alle sammen at kigge mere indad.
Konsekvenser af ensomhed
Flest ensomme ser man ifølge tv-lægen blandt kvinder mellem 16 og 21 år. Og også blandt kvinder over 75 år, hvor hver 10. kvinde føler sig ensom. Mange førtidspensionister føler sig ensomme, mens det samme gør sig gældende for mange arbejdsløse og enlige voksne uden hjemmeboende børn.
Hvilke helbredsmæssige konsekvenser kan det have at føle sig ensom?
- Den værste konsekvens er den nedsatte livskvalitet. Bare dét at bo alene gør jo først og fremmest, at der ikke er nogen til at inspirere én til et sundt liv. Der er heller ingen til at sende dig til lægen, hvis du er syg. Ensomhed er også forbundet med en række sygdomme – fx demens, for højt blodtryk, depression og hjerte-kar sygdomme og selvmord.
Husk den mentale sundhed
Ifølge Peter Qvortrup Geisling, så taler vi i medierne meget om de såkaldte KRAM-faktorer: Kost, rygning, alkohol og motion, fordi det er noget, vi kan måle. Men vi taler mindre om den mentale sundhed – stress og ensomhed fx.
- Danske Regioner spurgte for nogle år siden danskerne, hvad de fandt mest vigtigt i tilværelsen. 95 procent af de adspurgte i undersøgelsen svarede, at livskvalitet er vigtigere end et langt liv. Det er simpelthen på tide, at vi får noget mere fokus på de mere bløde sider af sundhed.
Men hvad kan man gøre for at nedbringe antallet af ensomme mennesker i Danmark?
- Vi skal tale om det og kigge mere indad: Det er fx tankevækkende, at kun hver fjerde dansker ser sine forældre hver dag, mens tallet i Middelhavslandene er 86 procent. Og det er det, vi opdrager vores børn til, at det er helt okay at leve sit liv på den led. Men er det nu også det, er vi nødt til at sadle om?
- En del af løsningen er i hvert fald, at vi alle sammen mærker efter og forholder os til det. Og man kan sige, at vores kampagne i DR om ensomhed netop er et råb om hjælp.