Hvis livet var en konkurrence, ville vinderen være den, der har grinet mest. Det er, kort opsummeret, den pointe man står tilbage med i bogen 'Dem der griner mest', som forfatter Pia Konstantin Berg netop har udgivet.
En bog, der handler om karriereveje og vildveje og kunsten at slippe præstationspresset. Og om, at det sjældent er lykken, at gå den lige vej.
Her kommer Pia Konstantin Bergs gode råd efter arbejdet med bogen:
Drop glansbilledet. Ingen har overskud til at score topkarakterer i alt, lave frivilligt arbejde ved siden af det helt rigtige studiejob, spise topsundt altid, være den perfekte kæreste fra morgen til aften og løbe halvmaraton hver anden dag. Så du behøver ikke at leve op til de øjebliksbilleder, andre flasher på sociale medier.
Nogle karakterer er vigtige for, at du kan komme ind på den rette uddannelse eller blive optaget på drømmekandidaten. Men husk, at rigtig mange arbejdsgivere slet ikke kigger på eksamensresultater, når du skal søge job. Det er ofte lige så vigtigt at kunne vise, at du har nogle sjove interesser eller udviser personligt overskud. Og det er lettest at gøre, hvis du ikke presser dig selv for meget.
Det er fejlene, du lærer noget af, og i fremtiden kan nederlagene vise sig at få lige så stor værdi som dine sejre. Dem, der når allerlængst inden for deres fag, har ofte turdet begå fejl.
Tal med en studiekammerat, en ven eller dine forældre. Mange af dem genkender sikkert de svære følelser. Og det er aldrig et nederlag at indrømme, at du ikke er en superhelt, som kan klare alt.
Toppræstationerne mister deres værdi, hvis glæden ikke er med, så sørg altid for at mærke, om det, du jagter, gør dig glad – eller om du udelukkende jagter det for at få andres anerkendelse. Den vigtigste anerkendelse, du kan få, er din egen.
Ingen kan være den bedste til alt. Find i stedet ud af, hvad der interesserer dig, og dyrk det. Så er det okay at slække på ambitionerne der, hvor det ikke er strengt nødvendigt for dig at hive et topresultat hjem. Du er ikke en fiasko, fordi du får en bundkarakter. Tværtimod kan det være et bevis på, at du er god til at prioritere.
Selvom du har en helt specifik idé om, hvilken vej du skal i livet, så er det ikke nødvendigvis skidt, hvis noget ikke går, som du havde forestillet dig. Hvis du må vælge en anden uddannelsesvej, søge job i en ny retning eller bliver forelsket i en, som slet ikke lever op til dine forventninger. Det kan være virkelig sundt at få vendt verden på hovedet.
Der findes et rigtig fint ordsprog, som lyder: ”This too shall pass”. Husk, at livet går videre. Lige meget hvor stort et nederlag kan føles, så er det midlertidigt. Det går over. Så øv dig i at bruge så lidt energi som muligt på dine nederlag - de mister alligevel betydningen over tid.
Det er simpelthen umuligt, for dine forældre, dine venner, dine undervisere og dine forbilleder har helt sikkert forskellige idéer om, hvilken retningen du bør gå i, og hvordan du lever dit liv bedst. Men der er kun én, der har svaret på det. Dig selv. Så lyt til dine omgivelsers velmenende råd, men tag kun det til dig, som giver mening for dig.