Onlinespil og et liberaliseret spil-marked betyder, at stadig flere får problemer med ludomani. Det viser en helt ny SFI rapport, der konkluderer, at antallet af ludomaner i Danmark er vokset til 9.800 personer i 2016.
Det er en stigning på 61 procent siden seneste opgørelse i 2005, da forskerne skønnede, der var 6.100 ludomaner i Danmark.
Hvornår er man ludoman?
Psykolog Henrik Tingleff har skrevet ”Fri for Ludomani” en selvhjælpsbog med konkrete råd og strategier til både spillere og pårørende. Bogen kan fås ganske gratis ved henvendelse til LudomaniLinjen hos Danske spil.
- Der er selvfølgelig ingen facitliste - spilleproblemer kommer i lige så mange former og udtryk, som mennesker gør. Men når vi over en bred kam ser på det mange ludomaner har oplevet, så er der tre gennemgående forhold, der kan være indikationer på, at du spiller mere, end du bør, forklarer Henrik Tingleff:
- •
Du vælger venner, familie og aktiviteter, der plejer at være sjove fra, for at kunne spille.
- •
Du fortæller ikke hele sandheden om, hvor meget du spiller, hvor mange penge du spiller for, eller hvor ofte du spiller. Du pynter lidt på tallene, når andre skal høre det.
- •
Du oplever fysisk trang til spil. At du er rastløs, urolig, irritable eller stresset, når de ikke kan spille.
- Mit bedste råd er, at hvis du oplever symptomer som disse, så bør du se dig selv dybt i øjnene og overveje om spil er blevet mere end bare underholdning, og du bør seriøst overveje at tale med nogen om det.
Vi ved, at jo før man søger hjælpe, jo lettere er ludomani at håndtere siger Henrik Tingleff.
Det kan du gøre
Der er heldigvis mange ting man selv kan gøre, for at begrænse et spil der har taget overhånd. Flere spilselskaber udbyder forskellige former for spærring eller ”cool down” på online spil, men i din egen hverdag er der også skridt du kan tage.
Fem gode råd til ludomaner i hverdagen:
- •
Sørg for at fejlsikre dine omgivelser. Gør det besværligt at være ludoman. Drop computeren, drop internet derhjemme ( eller skift til en langsom forbindelse), undgå for mange kontanter, luk dine kreditkort. Find ruter gennem byen, hvor der ikke er spillehaller, kiosker eller hvor du plejer at komme. Jo sværere det er at spille, jo lettere er det at holde op.
- •
Øv dig i at være til stede i din fysiske trang til at spille. Øv dig i at stå i mod. Spil lokker - helt som en lagkage eller en ekstra håndfuld chips. Men du er stærkest, og jo oftere du øver dig i at udskyde spillet, i at være tilstede i trangen uden at handle, jo hurtigere vil du opleve, at den aftager. Det er ren træning
- •
Fyld din hverdag med andet end spil. Undgå tomrum, hvor du keder dig og kan få trang til at spille. Sørg for at der altid er nogen der ved, hvor du er. Du må ikke kunne ”forsvinde” - for så spiller du. Brug din tid på din familie, dit arbejde, motion, hobbyer osv. Genoptag gamle hobbyer. Det behøver ikke at være sjovt. Det behøver end ikke at være, fordi du har lyst. Det er alene for at undgå, at du spiller.
- •
Tilmeld dig ROFUS - Register Over Frivilligt Udelukkede Spillere. Det udelukker dig fra at spille onlinespil udbudt i Danmark.
- •
Søg hjælp. Ludomani er SÅ meget lettere at håndtere sammen med andre. Behandling er selvfølgelig nummer 1 - og det kan endda fås gratis. Men også bare det at dele problemet og udfordringerne i hverdagen med et familiemedlem, en god ven eller en kollega er et kæmpe skridt i den rigtige retning.
At følge de fem råd løser ikke en ludomani-problematik, men det er et godt sted at starte, understreger Henrik Tingleff.