Han havde svært ved at sidde stille i skolen. Han var irriterende og altid den, der lavede ballade. Og han kan godt forstå, at lærerne blev trætte af ham. Men der var ingen, der på noget tidspunkt spurgte ind til, hvorfor den lille Frank var så utilpasset.
- For det var der jo en grund til. Jeg havde det dårligt, fordi mine forældre drak og kom op at skændes og slås, og så slog min far mig, fordi jeg hele tiden prøvede at lægge mig imellem dem, forklarer han i dag.
I aften sender DR2 dokumentar-programmet, 'Vejen væk fra Vold', hvor forfatteren Anne-Catrine Riebnitzsky, der selv havde en voldelig barndom, besøger en række mennesker, der alle har det til fælles, at de fik bank af deres fædre.
En af dem, hun besøger, lærte vi allesammen at kende i X-Factor sidste år - nemlig sanger og pædagog Frank Clifforth.
Hånden ind i hvepsereden
I DR2 programmet fortæller han om, hvordan den adfærd har præget ham i hans voksenliv:
http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:58208db06187a50bacdfc101
Men hvad var det, at nogen skulle have gjort dengang?
- Nogen skulle have stukket hånden ind i den hvepserede, det er at rydde op i en misbrugsfamilie. Jeg savnede, at en lærer - eller vores familie eller venner - så ind bagved møgungen og sagde højt, at her var der vist noget galt. Det var jo ikke for sjov, at jeg altid var umulig. Og de ting, jeg oplevede som barn, sidder jo i mig for resten af livet.
De kom op at slås
Frank Clifforth voksede op i Hundige syd for København med forældre og to ældre søstre. Og forældrene drak.
- Jeg oplevede engang, at vi var på besøg hos nogle af deres venner. Mine forældre var fulde og kom op at slås, jeg var vel omkring seks-syv år og stod og råbte og skreg, at de skulle stoppe. Men de fortsatte, og imens stod deres venner bare magtesløse og så til. De turde vel heller ikke gøre noget.
- Alle vidste jo, at mine forældre havde misbrugsproblemer, men ingen turde åbne munden og sige det direkte til dem. Og det kom jo til at gå ud over mig.
Han udviklede selv som voksen et misbrug, som nær havde kostet ham livet, før han nåede bunden og et vendepunkt, hvor han fik taget hånd om sin egen deroute og blandt andet tog en uddannelse som pædagog.
Min far benægtede alt
Hans mor døde af kræft, og hans far faldt en dag om med et hjertestop - men Frank nåede at konfrontere faren, før dennes død.
- Det, der sker, når man vokser op med vold og svigt, er, at man totalt mister sin selvtillid, så det var først, da jeg som voksen var kommet ud af mit misbrug, at jeg konfronterede ham med det. Men han benægtede alt og sagde, at det var mig, den var gal med. Efter det så jeg ham ikke mere, før efter han var død.
Frank Clifforth arbejder blandt andet med udsatte børn, ligesom han også holder foredrag om sin opvækst. Når han er ude og holde sine foredrag, går der ikke længe, før han kan spotte de børn, der har problemer af samme karakter, som han selv havde engang.
- Jeg mærker det ved, at de nærmest tiltrækkes af mig. De vil være tæt på, høre min historie og selv fortælle - jeg tror, det er fordi, jeg møder dem i øjenhøjde, forklarer Frank Clifforth, der siden, han sidste år deltog i X-Factor i duoen Clifforth og Hegn, primært har arbejdet som musiker.
Bange for at miste børnene
- Jeg tror, at grunden til, at både forældre og andre der er tæt på de her børn, ikke tør åbne munden og sige højt, at vi har brug for hjælp, er angsten for, at forældrene kan miste børnene. Alle tænker, at hvis vi gør noget, så får de tvangsfjernet børnene - og det står for alle mennesker som noget af det mest forfærdelige, og derfor tør de ikke sige noget.
Men Frank Clifforth mener, at man har pligt til at åbne munden.
- Man er nødt til at gøre det og forklare, at det jo er for at hjælpe både børn og forældre - tager man fejl, så må man jo sige undskyld. Men det kommer ikke bag på mig, at mange børn stadig bliver slået, det er jo netop fordi, ingen tør blande sig.