Det splittede Danmark: Her er Chang og Majs råd til indvandrere

Chang arbejder på plejehjem i København og Maj er frisør i Fredericia. De mener begge to, at alle udlændinge, der vil bo i her landet, skal respektere dansk kultur. Her giver de nogle bud på hvordan, de mener, man gør det.

  • Chang Claus Lembirk besøger Farooq, der har pakistanske rødder. Her er han med Farooq til taekwondo. (© (c) DR)
  • Maj Winther Bertelsen (tv) besøger familien Habibi i udsendelsen 'Det splittede Danmark' på DR1, klokken 20.45. (© (c) DR)
1 / 2

58-årige Chang har mange holdninger om dét at være dansk, og han har en kontant holdning til indvandrere i Danmark. I aften besøger han Farooq Rashid, der har pakistansk baggrund og har boet her, siden han var to år. Det gør han i programmet 'Det splittede Danmark' på DR1.

Et spændende besøg, hvor de to diskuterer integration - eller mangel på samme.

Chang er blandt andet med på besøg i moskeen:

http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:582ef54aa11f9f1460e690d1

- Jeg følte jo, at han betragtede mig som en vantro, og jeg er altså af den mening, at har man som indvandrer den holdning, så skal man ikke bo her, forklarer Chang, og Farooq fortæller ham bagefter, hvordan han oplevede det:

http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:5832d5bc6187a415c80a5923

Vi er for blødsødne

Chang har ikke noget principielt imod indvandring, og han var glad for mødet med Farooq, som han syntes var et fantastisk menneske og en god samfundsborger.

Chang forstår godt, at mennesker kan blive tvunget til at flygte fra fx krig og forfølgelse, og af den grund være nødt til at søge andre steder hen.

Loading preview...

Men han har noget imod, når de mennesker, der ankommer til vores land, ikke bifalder regler, love og dansk kultur.

- Overordnet er det jo gået helt galt, vi har været - og er - alt for blødsødne, og det gør, at mange indvandrere kommer til at fremstå i en offerrolle. Det er forkert, og det kan vi hver især selv være med til at ændre på, men jeg mener, at det også kræver, at man tænker helt anderledes fra politisk hold, forklarer han til Lev Nu.

Forskel på 'vores' og 'deres'

Så hvad skal der til for at gøre kløften mellem 'deres' og 'vores' kultur mindre. Det har vi spurgt Chang om, og her er hans svar:

  • Når indvandrere kommer her til landet, skal de som det allerførste have at vide, at her skal man være selvforsørgende. Man skal tage uddannelse og/eller få et arbejde, så man kan klare sig selv og ikke ryger ind i et behandlersystem, hvor Danmark får lov til at agere socialkontor. Vil du ikke det, jamen så må man klare sig for frisk luft og lommeuld.

  • De skal lære dansk og bruge dansk - også i det offentlige rum, og en måde at lære det på er jo blandt andet via et arbejde eller at tage uddannelse.

  • Deres hjerte skal være her - jeg er ligeglad med, om de så er buddhister, jøder, muslimer eller andet, når bare samtidig respekterer vores levevis og vores værdier, eksempelvis i forhold til børneopdragelse, forhold mellem kønnene og ytringsfrihed. De skal ikke kunne stille særlige krav til os om, at vi skal ændre på vores kultur, så der er plads til dem.

  • De skal ikke bosætte sig i ghettoer. Jeg ved godt, at man søger tryghed blandt sine egne - men hvis man vil være en del af det danske samfund, så skal man ikke isolere sig.

Chang er ikke bange

Chang er ikke bange for at sige sin mening, og han deltager også aktivt i blandt andet demonstrationer med ligesindede. Men han har aldrig følt sig truet af den grund, og han er heller ikke er bange for at tage bladet fra munden i aftenens program.

Han er omvendt heller ikke bange for at erkende, at selvom han mener, at vi i Danmark har meget berøringsangst i forhold til integration, så kan vi også kan lære en masse af de mennesker, der kommer hertil:

Loading preview...

- Jeg synes fx, at de på tværs af alder kan blive enige om at have et stærkt fællesskab omkring deres kultur. Det kunne vi godt lære noget af, her har vi så travlt med at dele os og kultur op i kasser - for unge, ældre, folk der holder af pop, andre der holder af rock - vi er så splittede og har ligesom ikke et stærkt samlet fællesskab omkring dansk kultur.

Frisøren er ikke vild med tørklæder

Også frisøren fra Fredericia, Maj, mener, at mange indvandrere er for lukkede og ikke vil den danske kultur.

Eksempelvis mener hun, at dét, at kvinder bærer tørklæde, er et symbol på underkastelse:

http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:582ecf446187a41674049801

Den 31-årige frisør besøger familien Habibi, der oprindeligt er fra Afghanistan, men familien måtte flygte pga forfølgelse og har boet i Fredericia i mange år. Men det er ikke familien Habibi, hun tænker specifikt på, når hun bliver bedt om at give Lev Nu nogle bud på, hvordan man integrerer sig bedst i et nyt samfund - men om indvandrere generelt.

Man skal ville os

Maj har også opsat nogle punkter, hun mener, man som minimum må opfylde for at blive en del af det danske samfund.

  • Hvis man kommer hertil og har tænkt sig blive her og blive dansk, så er det første ultimative krav i min optik, at man skal lære dansk. Man bliver ikke integreret, hvis man ikke kan kommunikere på landets sprog. Jeg synes, det må være et krav, at man lærer dansk, allerede mens man søger asyl - og at indvandrere gør en indsats for at lære det, også ved at tale sproget indbyrdes, så deres børn lærer sproget. Jeg ville gøre det samme, hvis jeg fx flyttede til Spanien med min familie - så ville vi også lære spansk, og vi ville sætte os ind i forholdene i landet, hvis jeg vidste, at her skulle vi blive og vores børn skulle vokse op.

  • Tjen dine egne penge. Tag uddannelse og få et arbejde. Det er fint nok, hvis man vælger, at en af parterne skal gå hjemme - men så skal den anden kunne forsørge hele familien. Det samme mener jeg også skal gælde etniske danskere.

  • Jeg synes, at man som indvandrer må gøre op med sig selv, hvilket land, man søger om at blive en del af - og så gøre en indsats for at blive det. Vil du vedblive at leve med mellemøstlig kultur, jamen så mener jeg, man må søge efter et land, der har den kultur og bosætte sig der. Jeg synes ikke, det kan være Danmarks ansvar, at vi skal indrette os efter deres religion og behov - det må være omvendt.

Habibi er mønstermodel

Maj har overordnet intet imod indvandring.

- Men de skal følge vores grundlov, regler og principper - og så vil jeg samtidig tilføje, at jeg synes, at familien Habibi, som jeg besøger, er en velintegreret familie og kan tjene som mønstermodel for mange andre indvandrerfamilier.

Lev Nu sætter også fokus på det delte Danmark i de kommende dage. Du kan stille blandt andet Chang, Maj og Fauzia spørgsmål i debatten på Dr.dk.