Den søde søvn er guld værd

Vidste du, at der er en søvn, som eksperterne kalder for den søde søvn - nemlig den drømmesøvn vi sover i de tidlige morgentimer.

(© Colourbox)

En fjerdedel af os danskere har i perioder svært ved dét at sove. Og mange har netop problemer med at få den sammenhængende nattesøvn.

Formentlig fordi der, ifølge søvnlæge Søren Berg, er mange, der er følsomme sovere. Det vil sige, de lader sig let forstyrre.

Men faktisk er der også noget, der tyder på, at vi måske slet ikke behøver at sove en sammenhængende søvn hele natten lang.

-Vi ved jo, at mennesket for mange tusinde år siden formentlig sov helt anderledes. Vi sov bifasisk - det vil sige, vi sov ad to omgange. Første gang efter man kom hjem efter at have været ude at jage. Så var man træt og gik til ro, når mørket faldt på, og så sov man tre-fire timer. Den såkaldte regenerative søvn, hvor vi har mest af den dybe søvn, som kroppen er afhængig af, fordi der sker så mange hormon-udladninger i den dybe søvn, forklarer Søren Berg fra den søvnmedicinske klinik, ScanSleep.

-Så vågnede folk og stod op, gik ud og tjekkede dyrene og børnene. Elskede måske med konen, fordi det havde man jo ikke kræfter til efter man var kommet hjem fra jagt, spiste måske lidt mad - og så sov man igen en tre-fire timer.

Sød søvn

- Og det er netop dét, der meget smukt i middelalder-litteratur kaldes for "den søde søvn", ud på morgenen, dér, hvor vi ved, at der overvejende er drømmesøvn. Og man ser det faktisk stadig, det her sovemønster, visse steder i Centralafrika, forklarer Søren Berg videre.

-Jeg har en del patienter, som har svært ved at sove sammenhængende, og dem - som for eksempel ikke skal tidligt op om morgenen hver dag - kan man lære: Lad være med at dramatisere problemet, omfavn i stedet din vågne tid om natten, hyg dig med den - og bare dét at lære dem det, gør, at de ofte får det til at fungere, selvom søvnen er opdelt.

Lær at slappe af

Men da ikke alle har mulighed for at ligge og snue om morgenen, så kan gode råd godt blive dyre. Og derfor har man måske ikke brug for de vågne timer midt om natten, og hvad gør man så?

Quote: Det fungerer ikke så godt at stå op midt om natten, hvis man vågner og ikke kan sove - vi kan ikke så godt leve savannne-liv i en moderne hverdag.

-Det fungerer ikke så godt at stå op midt om natten, hvis man vågner og ikke kan sove - vi kan ikke så godt leve savannne-liv i en moderne hverdag. Vi skal jo op på arbejde, og derfor kan det blive nødvendigt at lære sig nogle teknikker, så man kan lære at sove og slappe af.

Ifølge psykolog Torben Jager Pedersen, der er tilknyttet søvnklinikken ScanSleep, så bugner ugeblade og aviser med velmenende råd. Men det er de samme soveråd om ro, regelmæssighed og mørke sovekamre, der går igen og igen - og han oplever, at folk, når de kommer i klinikken, ofte har prøvet alle råd - mange gange og uden at det hjælper!

-Det kan være en rigtig god ting at lære at slappe af, eksempelvis via yoga, mindfuldness eller meditation - men det er dog min opfattelse, at det lærer folk sjældent at sove af, fortæller Torben Jager Petersen.

Folk er frustrerede

-Folk kommer til os med en frustration over ikke at være i stand til at sove, og det er den frustration, vi skal til livs.

-Så først skal vi finde ud af, om insomni-problemerne skyldes en stresstilstand eller en livskrise - og så må vi begynde dér, forklarer psykologen, der supplerer, at det er helt normalt, at en livskrise - en skilsmisse, stress, sorg - giver søvnproblemer, men det er ikke rigtigt, hvis søvnproblemerne fortsætter. Så skal man gøre noget ved det.

Den gode nyhed er, at det som regel lader sig gøre at blive god til at sove igen. Det tager ifølge Torben Jager Petersen i reglen to-tre måneder at gennemså et søvnterapi-forløb, og heri indgår normalt omkring seks psykolog-samtaler.