Spørgsmål:
Flere læsere spørger, hvordan man kan genopbygge tilliden til en tidligere ludoman efter behandling. De er bange for, at eks-ludomanen får tilbagefald. Men samtidig spørger de, hvordan de kan slippe deres mistro og mistillid til eks-ludomanen.
Svar:
Hvor ville jeg dog inderligt ønske, at jeg kunne give et klart og entydigt svar på lige præcis dette spørgsmål. Jeg ved, at det er en bekymring, som rigtig mange pårørende står med, og jeg ved, hvor ondt det gør på dem.
På den ene side er der intet, de ønsker mere end at kunne vise åbenhed, tillid, imødekommenhed og kærlighed til den tidligere spilafhængige.
På den anden side har de så ofte oplevet svig, svigt, løgne, manipulationer og udnyttelse, og de kan næsten ikke overskue at skulle gå gennem alt det engang til. De VIL så gerne, men de KAN ikke.
Jeg tror, der er tre skridt på vejen:
1) Tillad dig selv at have det sådan
Mange pårørende bruger en masse energi på at bebrejde sig selv, at de føler denne splittelse. At de ikke bare kan "give los". At de bliver ved at være påpasselige.
Men selvbebrejdelserne giver ikke lige just mere energi og overskud - og de gør det derfor endnu sværere at rumme og imødekomme den tidligere spiller.
Drop selvbebrejdelserne! Der er absolut intet mærkeligt i, at du har det på denne måde. Hvordan skulle du overhovedet kunne have det anderledes? Hvis du 100 gange var gået gennem en dør og fået en spand vand i hovedet - hvor mange gange mon du så skulle gå igennem uden at blive våd, før du turde tro på, at der ikke kom mere?
Det er ok at være mistroisk. Det er naturligt - og det er faktisk også ganske fornuftigt!
2) Tal højt om det
Lad den tidligere ludoman vide, at du gerne vil - men endnu ikke ved, om du kan.
Fortæl det som det er: Der er intet, du ønsker mere end at være åben, imødekommende og tillidsfuld, men du har fået så mange rap over nallerne, at du har brug for tid til at finde dig til rette i den nye rolle.
Del glæden over spilfriheden med den tidligere spiller, ros ham for hans arbejde og hans sejre - men lad ham vide, at der ikke kun er en økonomisk gæld at afdrage på. Der er også en menneskelig gæld til dig, som han langsomt men sikkert må betale tilbage. Måske endda med renter.
3) Gør det til ludomanens opgave
Det er ikke den pårørende, der skal genopbygge tilliden. Det er den tidligere ludoman.
Han skal bevise, at han er til at stole på igen. Han skal bevise, at ikke falder i. Han skal kunne dokumentere sine fremskridt og nye livsstil.
Du kan hjælpe ved at sætte nogle klare regler op: - Når du kan ……. så kan vi ……. - Når du X antal gange har ……. så kan vi ……. - Før du ……. så kan vi ikke …….
Få inspiration i DR2 dokumentar
Har du brug for en læremester, så gense DR2 dokumentaren fra i lørdags. Eks-ludomanen Daniels mor gør et fantastisk stykke arbejde.
Daniel må gerne bo hos hende, man han får ikke nøgle. Før han får et arbejde, er der visse skrappere regler der gælder. Han må gerne have rede penge, men kun i afmålte beløb. Hun er hele tiden kærlig, omsorgsfuld og nærværende. Men hun har klare indiskutable regler.
Jeg kender ikke Daniels mor, men hun fortjener uforbeholden ros. Hun gør det helt rigtige i den dokumentar, og mange pårørende vil kunne lade sig inspirere af hendes stil!
Få professionel rådgivning
Endelig så vær opmærksom på de rådgivningstilbud der findes.
I de tilbud jeg selv er involveret i, er der flere muligheder for samtaler og rådgivning både for spillere, pårørende og parvis.
Især i den sidste type samtaler er emnet netop ofte, hvordan et samliv kommer op at køre igen, og hvordan man i den helt konkrete situation med de helt konkrete udfordringer kan balancere omsorg, kærlighed og konsekvens.