Børnelæge: Det er bindegalt at tro, at vi skal være venner med vores børn

Det er ren curlingtankegang at tro, at forældre skal motivere deres børn til et sundere liv. De skal i stedet sætte grænser, mener børnelæge Jens-Christian Holm.

(Foto: © Morten Mejnecke, © Morten Mejnecke 2015)

- Vil du spise is, eller vil du tabe dig?

Tonen er kontant men omsorgsfuld, når børnelæge Jens-Christian Holm taler til sine patienter på Holbæk Sygehus.

Hver dag behandler han og personalet på Enheden for Overvægtige Børn og Unge patienter i alderen to til 22 år. Resultaterne fra afdelingen er klare. Otte ud af ti børn går ned i vægt og tager ikke på igen.

Alle patienter bliver behandlet efter Holbæk-metoden. Det er ikke hokuspokus eller hurtige løsninger, men en livsstilsændring, der begynder med 160 spørgsmål hos Jens-Christian Holms team.

Det giver et helstøbt billede af hele barnets liv; alt fra søvn, skolegang, spisevaner til kammerater og computerspil. Herefter får hver familie en skræddersyet plan med punkter, der skal følges.

Når børn skal tabe sig er det vigtigt at huske på, at de stadig vokser. Derfor er der ikke tal på, hvor mange kilo afdelingen i alt har hjulpet børnene med at smide.

Men det er heller ikke det, der er relevant, mener Jens-Christian Holm.

- Det handler om at give børnene de bedste muligheder, så de er sunde og trives. Hvis du som forælder tror, at du skal motivere dit barn og holde det til ilden, tager du alvorligt fejl. Du skal sætte grænser. Hver eneste dag, siger han.

Kærlighed eller curling?

Fem af Jens-Christian Holms patienter er Valdemar, Kristine, Gudmund, Lukas og Laura. De er med i den nye sæson af Generation XL.

Børnene kommer fra forskellige hjem fra hele landet, og alle kæmper med kiloene. Men med Holbæk-metoden er det i lige så høj grad forældrene, der skal på arbejde for at forstå vejen til et slankere liv.

Forældrene skal tage opdragelsen på sig.

- Der er en voldsom tendens til at forældre skal være venner med deres børn. ’Vil du have madpakke med, hvad for noget tøj vil du have på, vil du i skole i dag?’ Det er bindegalt. Man har ikke forstået ansvaret for at drage omsorg for sine børn, ansvaret for at sætte dagsordenen, siger Jens-Christian Holm.

Den misforståede kærlighed gælder også, når ungernes selvværd er helt i bund, og trøsten efter en hård skoledag findes i fryseren eller i bunden af en pose chips.

Alt sammen i den bedste mening fra forældre, der vil hjælpe og lindre.

- Men der er så mange katastrofale ting, der er gjort i den bedste mening. Forældre skal ikke trøste deres børn med mad. De skal sætte grænser for deres børn, det er det, der er kærlighed, siger Jens-Christian Holm.

Han er selv far, og er helt med på, at hverdagen med børn er presset. Og med et overvægtigt barn sætter det endnu større krav til forældrene.

- Der skal være styr på morgenmad, det rigtige pålæg, ikke franskbrød, ikke leverpostej, den rigtige fordeling på tallerkenen, den gode madpakke, eftermiddagssnacks, aftensmad. Det kræver alt andet lige, at forældrene er dygtige, siger Jens-Christian Holm.

Stop med at imødekomme dit barn

I Enheden for Overvægtige Børn og Unge ser man overvægt som en sygdom, selvom Sundhedsstyrelsen ikke anerkender den opfattelse. Det er en sygdom, som skal behandles hver dag, hver uge, hver måned – resten af livet.

Holbæk-metoden er en række klare punkter, der med garanti vil give konflikter. Gråd. Skænderier.

Men pointen er, at det i bund og grund er det bedste for barnet. Derfor er der kun fnys til overs for spørgsmålet om, hvordan man holder sit barn til ilden, når det skal tabe sig:

- Det er ren curling-attitude. Tanken om, hvordan du kan imødekomme dit barn, dur ikke. Du skal skubbe dit barn ud over kanten. Der skal være en risiko for, at barnet møder nederlag og fejler. Hvis du forkæler dit barn, får det aldrig muligheden for at udvikle sig alderssvarende, og det er det ultimative svigt, siger Jens-Christian Holm.

Hvad skal jeg gøre som forælder?

Børnelægens ord kan være hårde og sende flere forældre i skammekrogen. Men i bund og grund handler Holbæk-metoden om næstekærlighed.

- Ved at sætte grænser og sige nej, viser du omsorg for dit barn. Næstekærlighed gennemsyrer hele pædagogikken som det bedste for barnet, som det bedste for patienten og dermed også som det bedste for forældrene, siger Jens-Christian Holm.

Du kan følge Generation XL hver tirsdag kl. 20.45 på DR1 eller her på dr.dk/tv