Mange er vilde med at dyrke deres egne grøntsager, viser det seneste Madindeks fra Madkulturen - der er en institution under Miljø- og Fødevareministeriet.
43 procent af os har inden for det seneste år har dyrket krydderurter eller grøntsager hjemme på terrassen, på altanen eller i vindueskarmen - og lidt mere end en tredjedel har dyrket grøntsager i egen køkkenhave eller drivhus.
Og det er hele paletten, vi dyrker: Grøntsager, bær og frugter, forklarer direktør i Madkulturen, Judith Kyst, og tilføjer, at historien om de hjemmedyrkede grøntsager rækker videre end bare tal i en statistik:
- Når vi dyrker vores egen mad, så bliver det meget mere vedkommende. Vi synes simpelthen, det smager bedre.
Tallene er ikke, ifølge Judith Kyst, udtryk for, at vi alle sammen skal til at være ”Bonderøven”:
- Men det giver os en bedre råvareforståelse og en større madglæde, når vi oplever den tilfredsstillelse, man får ud af at være i haven. Det giver os en oplevelse af, at maden smager bedre, når vi laver den fra bunden.
Projektet er vigtigere end resultatet
En af dem, der går op i at dyrke sin egne grøntsager, er Kirstine Thomasen, der har en kolonihave i Ballerup:
- Da vi overtog den for fire år siden, var den en prydhave med masser af stauder og blomster. Men det, jeg interesserer mig for, er det, man kan spise: Kartofler, gulerødder, rabarber og krydderurter.
Men selv om dyrkningen kan erstatte nogle af hendes indkøb, så er det ikke økonomien, der gør forskellen:
- Der er bare noget meget tilfredsstillende i projektet i det. Planlægningen og pasningen af haven. Og så det der med at kunne sætte det på middagsbordet og sige, at ”alt hvad der er på den tallerken, har jeg dyrket”.
En romantisk forestilling
Men hvorfor er det egentlig, at vi ser denne bevægelse mod, at vi dyrker vores grøntsager selv? Ekspert i forbrugeradfærd og detailhandel, Flemming Birch, peger på, at vi stoler mere på mad, vi selv har dyrket:
- Vi vil meget gerne vide, hvor vores mad kommer fra og også meget gerne, hvem vores mad kommer fra. Og kan vi sætte navn på, er det helt perfekt.
- Og hvis vi selv er kilden til det, så er det jo en udmærket måde at vide det. Det er noget af det, der er lidt uklart for os, når det er pakket ind i plastic henne i supermarkedet.
Han mener samtidig, at vores hjemmedyrkning afspejler en romantisk forestilling om, hvordan vi godt kunne tænke os, at fødevareproduktion i Danmark foregik.
- Er det realistisk? Nej. Behøver det være realistisk? Nej. Fordi det er okay for forbrugerne at have drømme om, hvordan det burde være.