Spis mere hvidt kød og hjælp miljøet

Ny undersøgelse viser, at hvis vi for eksempel spiser mere hvidt kød og mere lokalt grønt og frugt, så mindskes madens miljøbelastning med en tredjedel.

(© Colourbox)

Spis mindre rødt kød. Køb dine råvarer fra lokale producenter. Smid mindre mad ud. Og gå udenom de økologiske varer, der kommer fra den anden siden af kloden.

Hvis du justerer lidt på de ovenstående knapper, så kan du faktisk være med til at forbedre klimaet en væsentlig del gennem din mad.

Det viser et nyt studie fra Forskningscenter OPUS på Københavns Universitet.

- Forskningsresultaterne viser, at vi som enkeltpersoner kan gøre en reel forskel for klimaet og det samlede miljø, ved at tænke lidt over den mad vi køber og spiser.

- Hvis man derudover også er opmærksom på at smide mindre mad ud, kan man nedsætte kostens klimabelastning med yderligere 10-20 procent, forklarer Henrik Saxe, der er lektor på Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet, og til daglig forsker i bæredygtighed på Forskningscenter OPUS.

Nordisk eller almindelig mad

OPUS-studiet, som Henrik Saxe er leder af, viser, at hvis man reducerer sit kødindtag med 35 procent og i stedet spiser mere frugt, grønt og fuldkorn, så kan man mindske madens miljøbelastning med 26 procent.

Endvidere kan man reducere miljøbelastningen med yderligere seks procent ved at købe lokale varer, hvilket giver en samlet reduktion af miljøbelastning fra mad på 32 procent. Sammenligningen er foretaget mellem Ny Nordisk Hverdagsmad og danskernes gennemsnitlige mad.

Flere nødder og fisk

Henrik Saxe anbefaler, at vi generelt reducerer andelen af rødt kød i vores kost og i stedet spiser mere hvidt kød - kylling, skaldyr og fisk.

- Det kan sagtens gøres uden samtidig at reducere proteinindholdet. For selvom indtaget af kød er væsentligt reduceret i Ny Nordisk Hverdagsmad, så er madens totale proteinindhold øget en smule i forhold til danskernes gennemsnitlige madvaner. Det er sket igennem et øget indtag af vildt, fisk og skaldyr, og nødder og bælgfrugter.

Økologi er ikke altid bedst

Men nu skal man ikke tro, at al mad, der er økologisk, også er bedre for vores miljø:

- Økologisk produktion giver typisk en større udledning af drivhusgasser – pr. kg. produceret vare - fra bøf, kylling og æg, men en mindre udledning fra soja-, majs- og havreproduktion, forklarer Henrik Saxe og supplerer:

- Da miljøbelastning typisk regnes i forhold til kg vare, så bliver miljøbelastningen af mange økologiske varer større end de tilsvarende konventionelle

- Røde oksebøffer er ikke godt for klima og miljø, og slet ikke i en økologisk udgave. På samme vis er det heller ikke godt for klimaet at købe økologiske æbler fra Argentina. Her betyder den lange transport mere på negativ-siden, end den økologiske produktion gør på positiv-siden.