Spar på alt det, du spiser

Der er mange penge at spare på madbudgettet, hvis man tænker sig om. Få kok Jesper Vollmers bedste sparetips.

Vært i programmet 'Spis og Spar' Mette Bluhme Rieck (tv) og kokken Jesper Vollmer hjælper i aftenens program Jelena Durovic og Rune Eirikstoft med at spare tusindvis af kroner på madbudgettet.

Køb en stor kylling og hav mad til fire dage. Sørg for at være mæt, når du køber ind. Og lad smagsløgene vælge frem for vanerne. Der er flere tusinde kroner at spare om året, hvis man følger en række enkle råd og dermed køber klogere og mere bevidst ind. Det fortæller Jesper Vollmer, der er kok i det nye program ’Spis og spar’, hvor han sammen med vært Mette Bluhme Rieck og supermarkedsekspert Mikkel Pii guider familier til at spare penge på deres indkøb.

- Vi har alle en masse fastgroede vaner, når vi køber ind. Hvis vi bliver bevidste om dem og er åbne for at ændre dem, er der mange penge at spare – uden at man går på kompromis med den gode smag, siger han, og understreger, at den bedste måde at begynde med at købe fornuftigt ind er at være mæt, når man handler. Så ryger der ganske enkelt betydeligt færre ting i kurven, end når vi er sultne.

Skift mærkevaren ud

Mærkevarer er et af de steder, hvor der er rigtigt mange penge at spare, fortæller Jesper Vollmer. Mange familier har stærke holdninger til, hvilket mærke husholdningens ketchup, yoghurt eller corn flakes skal have, men hvis man smager sig frem, kan det vise sig, at det billige alternativ er bedre.

- Prøv at købe supermarkedets egen ketchup eller corn flakes og smag på det med et åbent sind. Vær nysgerrig og brug smagssansen i stedet for vanen og troen på mærkevaren. Hvis man ikke kan lide den billige variant, fint, behold mærkevaren. Men hvis man kan lide den, så køb den billige fremover og spar mange penge, siger han.

Meget mindre kød

Et andet af Jesper Vollmers stærke sparetips er at skære ned på kødmængderne og få meget ud af det kød, man køber. I stedet for at købe fem forskellige slags kød til en uge, kan man købe en eller to slags og så lave flere retter med kødet.

- En økologisk kylling på 2 kilo er meget dyrere end en frossen kylling, men hvis man bruger den fornuftigt, er der mad til mange dage. Og så er det pludselig en billig spise, forklarer Jesper Vollmer, der herunder kommer med sit bud på, hvordan en kylling kan give måltider til fire dage.

En anden måde at dæmpe kødforbruget på, er at bruge linser, bønner og kikærter i langt højere grad, end vi gør i dag.

Svært at smage forskel

- I et af programmerne laver jeg familiens yndlings spaghetti bolognese med linser i stedet for kød, og familien kan nærmest ikke smage forskel. Den familie er blevet meget mere åbne for at bruge linser i maden, og jeg håber, at det kan inspirere andre, siger han.

Jesper Vollmer er også tilhænger af at gøre retterne enkle og bruge de ingredienser, man har. Lav en god gang tilbehør til kødretten og suppler op med brød. Og lug ud i ingredienserne, hvis der er mange i den ret, du vil lave:

- Hvis der både skal frisk koriander, persille og purløg i en ret, koster det 45 kroner. Du kan sagtens klare dig med en enkelt af krydderurterne. Og sørg desuden for at have krydderurter på altanen eller i haven om sommeren, så du kan plukke dem helt gratis.

'Spis og Spar' sendes for første gang i aften kl. 20.45, hvor Jelena Durovic og Rune Eirikstoft fra København får gode råd til at spare mange penge på familiens madbudget.

Jesper Vollmers fem trin til billigere indkøb

  1. 1

    Vær mæt, når du handler

  2. 2

    Erstat dyre mærkevareprodukter med billige alternativer

  3. 3

    Skær ned på kødet og brug samme kød flere dage

  4. 4

    Lav enkle opskrifter

  5. 5

    Drop alle de små ekstra og fordyrende elementer i maden. Fokuser på at begrænse dig til få ingredienser.

Sådan kan en stor kylling give aftensmad i fire dage

  • Dag 1

Skær de to bryststykker af. Steg dem hele på panden i lidt olie. Skær dem derefter i skiver og server dem med f.eks. stegte kartofler, en lækker salat og en god chutney.

  • Dag 2

Kog lårene i ca. en time med resten af skroget. Pluk lårkødet af, og lav det til en lækker og fyldig hønsesalat. Brug denne opskrift som inspiration, og server hønsesalaten med en god grøn salat og ristet rugbrød. Pluk det resterende kød af skroget og gem det til dagen efter. Gem suppen til dag 4.

  • Dag 3

Brug det kød, der blev taget af skroget aftenen før, og put det i en tærte med grøntsager og æggestand. Brug denne opskrift som inspiration.

  • Dag 4

Lav en lækker karrysuppe med grønne og røde linser og masser af grøntsager og server med et godt stykke brød.