Nyd den klassiske julemad på en sund måde

Klassisk julemad kan godt nydes med god samvittighed, hvis du følger disse 11 råd.

(© colourbox.com)

God klassisk julemad er fyldt med fedt, salt og sukker. Men det kan sagtens lade sig gøre at fastholde den klassiske julemenu og samtidig leve sundt.

Det mener i hvert fald diætist Kirsten Sonne og kostkonsulent Hanne Skov fra Hjerteforeningen.

De har lavet en podcast, hvor de giver gode råd til, hvordan folk med hjertesygdomme og alle andre kan komme sundt igennem julen uden at skære den gode klassiske julemad væk.

11 gode råd der gør julemaden lidt sundere

  • Lav ikke om på julen. Den kommer kun en gang om året. Det vigtigste er, hvad vi spiser mellem nytår og jul - ikke mellem jul og nytår. Hvis du spiser sundt normalt, så kan du godt spise lidt usundt ved særlige lejligheder.

  • Lad være med at proppe kroppen med julemad. Spar på mængderne, og tænk kvalitet i stedet for kvantitet. Tag et par brune kartofler, ikke otte. Spis af sovsen, men ikke flere deciliter. Tag ris a la mande, men kun en lille portion.

  • Du kan ikke "spare op" til et stort måltid. Tværtimod. Hvis du springer måltider over eller faster inden julemaden, så er der større risiko for, at du spiser for meget. Og overspisning af julemad er skidt, især når du ikke er vant til fed mad.

  • Husk at figner, dadler, abrikoser indeholder meget sukker og mange kalorier. Gå i stedet efter nødder og mandler og en lille smule god marcipan og mørk chokolade.

  • Pas på med sødemidler, både kunstige og naturlige. Sødemidler vil vedligeholde din søde tand, selvom det ikke påvirker vægt eller blodsukker.

  • Vær opmærksom på, at julemaden er meget salt. Det er ok på enkelte dage som for eksempel juleaften, hvor skindet og sværen skal være sprød. Men så lad saltbøssen blive i køkkenet, når du dækker bord.

  • Til klassiske julefrokoster kommer der løbende nye retter ind på bordet, som vi lige skal smage, selv om vi egentlig er mætte. I stedet så få et overblik over alle retterne på forhånd og udvælg dine favoritter. Du behøver ikke smage på alle retter.

  • Begynd med at spise en masse af fiskene. Det er en sund bund med masser af de gode fedtsyrer, og så kan du nøjes med tage små portioner af øvrige mere usunde retter.

  • Der er meget mættet fedt i ost, men nyder du et godt ostebord, så behold det i julen. Til gengæld så fravælg fede kiks, lyst brød og smør. God ost kan sagtens nydes på knasende ristet rugbrød eller godt fuldkornsknækbrød.

  • Grøntsager og salat er altid godt - også til julebordet. Der findes masser af lette, lækre og sunde julesalater, der passer til resten af julemenuen. For eksempel en salat med kål, nødder og lidt feta.

  • Husk at komme ud i den friske luft og gå en tur mellem de mange måltider i julen. Det hjælper på fordøjelsen, og lidt motion er med til at forbrænde noget af den fede mad.