Året er 1999. Andrea Søllested sidder i en varm bil sammen med sin mand og parrets tre små børn på en landevej i delstaten Montana, USA.
Benzintanken er ved at være tom, så familien stopper ved en tankstation i et støvet vejkryds.
Så kommer den. En dyb lyd af trommer, der bliver ved og ved og ved. Uden at vide det er Andrea og familien kørt ind i en by, hvor den indianske dansefest, Pow Wow, er i fuld gang.
En fest, der for mange indianere er årets vigtigste begivenhed. Der er dans, camping, BBQ og rituelle ceremonier, hvor alle er velkomne. Og minutter efter, at familien Søllested har tanket benzin er de inviteret med.
- Vi var de eneste ikke- native americans, der var med. Vi sad og spiste barbecue med dem, mens flere dansede i ring til lyden af trommen, der spillede 24 timer i døgnet. Det var en fed oplevelse, siger Andrea.
Nailede alle opgaver i bagedysten
Derfor var hun ikke i tvivl om, at hun skulle bage en tipi som mesterværk i tredje afsnit af ’Den store bagedyst’, der havde temaet USA. Men aftenen før mesterværket skulle bages, gik Andrea kold.
Hun blev i tvivl om det hele.
- Pludselig blev jeg bange for, at jeg havde gjort i nælderne. At kagen var for smudset, at den ikke havde chokoladepynt eller farvestrålende detaljer og glimmer. Opgaven lød på et mesterværk med amerikansk fest og farver. Og her stod jeg med en kakaoplettet tipikage, siger Andrea.
Andrea sendte et billede af kagen og sms til sin datter, og kort efter kom svaret prompte.
- Mor, nu har jeg set alle sæsoner af ’Den store bagedyst’. Alle har været i tvivl om deres figurkager nu lignede det, de skulle. Og her tvivler du, fordi din kage ligner for meget?
Det fik Andrea tilbage på sporet, og den naturtro tipi gik rent hjem. Andrea fik både mesterbagerforklæde og det berømte dommerkram af Markus Grigo og Katrine Foged Thomsen.
Har rejst i 39 stater
USA er intet ukendt land for Andrea. Allerede som 15-årig rejste hun Michigan for at gå på high school.
- Jeg kan huske, at jeg skrev hjem til mine forældre og fortalte om cheesecakes, chocolate chip cookies og brownies. Det var ikke kommet til Danmark endnu, hvilket gjorde det lidt mere spændende, siger Andrea.
Studietiden i USA blev begyndelsen på årtier med rejser til og fra kontinentet. Ud over rejser har Andrea både arbejdet i San Francisco og senere Vancouver Island som arbejdsmand for en tømrer.
Selvom hun har rejst i 39 stater, er Andrea ikke bidt af alt, hvad der er amerikansk.
- Men USA er dragende, fordi det er så fyldt af kontraster. Der er de dybeste dale, goldeste ørkener, høje bjerge og brusende floder. Det er stedet med de dejligste mennesker, og de største røvhuller, siger hun.
Altid kreativ og æstetisk smuk
Men hvordan får man de klassiske amerikanske smage som klistret peanutbutter, syrlige tranebær og fed flødeost til at spille sammen, så det både smager godt og ser lækker ud?
Her kan den 50-årige bagedystdeltager fra Næstved trække på det, hun også fik stor ros for af dommerne: Sin store kreativitet og æstetiske sans.
- Ideerne står tit i kø i mit hoved, og så får jeg med besvær prøvet og øvet mig frem til smage og kombinationer, der passer sammen, siger hun.
Andrea’s hjerne bobler altid af ideer om alt fra et nyt haveprojekt, en kage til en af de renæssancedragter, som hun bruger timer på i jobbet som selvstændig kostumier.
- Jeg har altid 1000 ideer, jeg aldrig får effektiviseret. Men hvis en ide er insisterende nok, så kommer den igen. Og sådan var det med tipikagen, det var med til at give mig mesterbagerforklædet. Den titel blev jeg enormt glad for, siger Andrea.
Du kan se ’Den store bagedyst’ hver onsdag kl. 20 eller efterfølgende her på DR TV.