Tilgangen er den samme, når Michelin-kokken Rasmus Kofoed kokkererer til kæresten og deres to børn på en hverdag, som når han laver mad på Restaurant Geranium på en travl aften:
- Jeg bruger økologiske og biodynamiske ingredienser, følger sæsonen, og så giver jeg maden både glæde og opmærksomhed, fortæller Rasmus Kofoed, som i 2012 fik sin første Michelin-stjerne til restauranten og året efter fik nummer to.
Udvikling frem for stjerner
Restaurant Geranium blev ved formiddagens uddeling af Michelin-stjerner den første danske restaurant, der har tre af de fornemme stjerner. Men forud for offentliggørelsen var det ikke noget, Rasmus Kofoed fokuserede på:
- Vi er meget glade for de to stjerner, og vi har ikke haft dem så længe, så vi forventer absolut ingenting. For mig er det vigtigt, at vi stadig udvikler os, og at jeg elsker mit arbejde. Det andet fylder ikke så meget, fortalte han.
Synger før maden
Selv om ambitionerne er store for Geranium, prioriterer Rasmus Kofoed familien og dens fælles måltider højt. Han har indrettet sin arbejdstid, så han fire dage om ugen er hjemme til at lave aftensmad og spise den sammen med sin kæreste og parrets to børn:
- Måltidet er en måde at samles på efter en travl dag, så det er vigtigt for mig at lave sund og velsmagende mad og at have tid til at nyde det sammen under nogle faste rammer. Vi spiser altid klokken 17.30 og begynder med at holde i hånd og synge en lille sang, inden vi spiser, fortæller han.
Børnene med i køkkenet
- Jeg laver typisk vegetarisk mad, og jeg har altid tid og plads til, at børnene kan være med. Det er vigtigt for mig, at de får en glæde ved at lave mad og lærer råvarerne at kende, siger han.
Lige nu er en fyldig jordskokkesuppe en af favoritterne hos familien, og Rasmus Kofoed deler her sin opskrift på jordskokkesuppe med Vesterhavsost, solsikkekerner og persille.
Ingredienser til 4 personer
- •
400 g skrællede jordskokker
- •
200 g grønsagsbouillon
- •
100 g mælk
- •
50 g hasselnøddeolie, kan erstattes af olivenolie
- •
3 pillede fed hvidløg
- •
2 kviste timian
- •
1/4 bundt vasket persille
- •
50 g solsikkekerner udblødt i 12 timer
- •
2 spsk olivenolie
- •
Salt
Fremgangsmåde:
- 1
Skræl jordskokkerne og kog 200 gram af dem møre sammen med hvidløg og timian i bouillon og mælk. Fjern timiankvistene og blend suppen skummende med hasselnøddeolie (eller olivenolie) og lidt salt.
- 2
De resterende jordskokker steges i lidt olivenolie ved svag varme – skær dem i tykke skiver, hvis de er store. Steg jordskokkerne til de er møre, og drys med lidt salt.
- 3
Vend den grofthakkede persille og de udblødte, aftørrede solsikkekerner sammen med jordskokkerne og server det til suppen sammen med revet Vesterhavsost.
Artiklen er opdateret efter offentliggørelsen af Michelins nye Nordic Guide