I disse dage hører vi meget om svinebakterien MRSA, som primært smitter fra dyr til mennesker, der er i direkte kontakt med dyrene.
Men der har ifølge Forbrugerrådet været tilfælde, hvor smitten kan ske fra kødet til forbrugere, og derfor mener rådet, at al kød burde testes for bakterien.
Men det gode råd lyder videre : Husk den gode køkkenhygiejne!
Og hvordan er det nu med den?
Overordnet skal man huske, når man går i gang ved gryderne:
- Varme maden godt igennem (mindst 75 grader).
- Køle maden af.
- Spred ikke bakterier og virus (undgå krydsforurening).
- Skyl frugt og grønt.
Læs Fødevarestyrelsens råd om god køkkenhygiejne:
- 1
Sørg altid for at holde råt kød og rå grøntsager adskilt fra færdig mad, fx. pålæg, færdiglavede retter eller den færdige middagsmad. Så undgår du at sprede bakterier fra de rå varer til den spiseklare mad. Bakterier, der overføres fra råvarerne til de færdiglavede produkter, kan få frit spil, fordi der ikke er nogen særlig konkurrence fra andre bakterier.
- 2
På den måde får eventuelle sygdomsbakterier lettere ved at opformere sig i de færdiglavede produkter - især hvis produkterne bliver opbevaret uden for køl i en periode.
- 3
Du kan nemt komme til at sprede bakterier via køkkenredskaber. Knive, maskiner og skærebrætter skal derfor altid være rene og gøres grundigt rent efter brug. Redskaber, der har været brugt til råt kød, fjerkræ, fisk, æg og grøntsager, bør rengøres straks efter brug.
- 4
Hvis en kniv, der har været brugt til råt kød, umiddelbart efter bruges til fx. salat, vil salaten, blive forurenet med bakterier fra kødet. Det kan være nok til, at du bliver syg med mavepine og diarré.
- 5
Karklude, viskestykker, håndklæder, forklæder m.m. kan også sprede bakterier. Vask og skift dem ofte.
- 6
Husk også at vaske hænder – både før du laver mad, og når du skifter mellem fx. råt kød og tilberedt mad.Du kan nemlig sprede bakterier via hænderne.