Historisk lavt antal danskere smittet med salmonella

Færre bliver smittet med salmonella herhjemme, det er primært i udlandet vi bliver syge.

(© Colourbox)

Antallet af danskere, der bliver smittet med salmonella, nåede i 2013 et historisk lavt niveau.

Godt halvdelen af de smittede blev syge i forbindelse med en udlandsrejse.

For tredje år i træk blev ingen salmonellatilfælde kædet sammen med dansk kyllingekød.

Det viser den årlige rapport over forekomsten af sygdomme, der kan smitte fra dyr og fødevarer til mennesker.

Rapporten er udarbejdet af Zoonosecentret i DTU Fødevareinstituttet i samarbejde med Statens Serum Institut og Fødevarestyrelsen.

Syg på ferien

I 2013 blev 1.136 salmonellainfektioner indberettet blandt danskerne.

Det er det laveste antal, siden handlingsplaner til bekæmpelse af salmonella blev indført i 1990’erne, melder Fødevareinstituttet.

Godt halvdelen af de syge fik salmonella på en udlandsrejse. De fleste, der vendte hjem med en rejserelateret infektion, havde været i Tyrkiet (31 procent), hvor der i 2013 var et stort udbrud af Salmonella Enteritidis.

Der var også mange salmonellatilfælde blandt rejsende til Thailand (13 procent), Ægypten (otte procent) og Spanien (seks procent).

Ingen salmonellasygdom fra danske kyllinger

Der var heller ingen tilfælde af salmonella i smittekilderegnskabet for 2013 i dansk produceret kyllingekød.

- Danmark har været et foregangsland i forhold til at bekæmpe salmonella i kyllingekød og æg. Når vi ser på tallene fra de seneste tre år, er det helt tydeligt, at den fælles indsats, som producenter, myndigheder og forskere har ydet for at gøre fersk kyllingekød salmonellafrit, har givet resultater, siger specialkonsulent Birgitte Helwigh fra DTU Fødevareinstituttet.

Salmonella i dansk kød

Blandt de salmonellatilfælde, som ikke var forbundet med rejse, var dansk produceret svinekød i 2013 den fødevarekilde, der blev forbundet med flest infektioner – nærmere bestemt cirka 12 proent af de indberettede salmonellatilfælde.

Det er en stigning fra 2012, hvor antallet var otte procent. - Stigningen skyldes primært, at vi sidste år havde både et landsdækkende og et lokalt udbrud, hvor dansk produceret svinekød var smittekilden, forklarer Birgitte Helwigh.

Importeret svinekød var årsag til 2,6 procent af salmonellatilfældene.