- Det er en af de største kommercielle succeser, vi har haft i mange år. Retterne bliver hevet af hylderne, fortæller informationsdirektør Jens Juul Nielsen fra coop om de færdigretter, som kæden siden januar har solgt i Irma, Kvickly-varehuse og Superbrugser over hele landet.
Convenience food – bekvem mad – hedder fænomenet, der er færdige eller næsten helt færdige retter af en høj kvalitet, som giver kunderne et meget nemt aftensmåltid, men samtidig er både velsmagende og af høj kvalitet.
Toppen af isbjerget
I aftenens program ’Spis og spar’ fortæller supermarkedsekspert Mikkel Pii om convenience-fænomenet, og han er overbevist om, at vi kun har set toppen af isbjerget:
- Supermarkederne vil gerne have en bid af den kæmpe lagkage, der ligger i takeaway, hvor man sælger for 10 mia. kr. om året. Så vi vil helt sikkert se meget mere af det i supermarkederne, siger han.
- Med de strømninger, der er i samfundet i dag i forhold til sundhed, bevidsthed om hvad vi spiser og fokus på madspild, tror jeg, at vi kommer til at se flere og flere muligheder for at lave en let og sundt måltid af en god kvalitet. Supermarkederne har den store fordel, at de i forvejen har kundestrømmen inde i butikken, og hvis deres convenience-retter prismæssigt kan konkurrere med takeaway, vil forbrugerne gerne “hjælpe med” selv at lave retterne færdige derhjemme, vurderer Mikkel Pii.
Muligheden for vækst
Det var da også det stadigt stigende takeaway-marked, der fik coop til at udvikle de færdigretter, som bliver produceret af Meyers, Cofoco, Hanegal og butikkernes egne slagtermestere, og som er alt fra boller i karry til chili com carne og indisk butterchicken.
- Vi har valgt at satse på convenience, fordi vi de seneste 10 år har set, at takeaway-markedet er vokset markant, mens danskernes supermarkedsindkøb i samme periode har ligget stort set uforandret på ca. 100 mia kr. Hvis vi ville vækste, var takeaway-markedet et godt sted at satse. Men vi har været klar over, at vi skal lave retter, som smager lige så godt, som hvis man laver det selv. Og det tyder på, at vi er lykkedes med det, fortæller Jens Juul.
Takeaway-glad familie
Madkulturens Madindeks 2015, som måler danskernes madvaner, viser, at 5 pct. af danskernes aftensmåltider i 2015 var færdigretter, mens 4 pct. af måltiderne var takeaway.
I aftenens ’Spis og spar’ besøger Mette Rieck og kok Jesper Vollmer en familie, der i høj grad bidrager til den statistik. Cecilie og Thor Underbjerg, henholdsvis sygeplejerskestuderende og lærerstuderende, bor på Østerbro i København med børnene Sia, Elliot og Hugo, og de voksne får takeaway flere gange om ugen.
- Det ender tit med, at vi spiser børnene af med spejlæg eller havregrød, og når de så er puttet, henter Thor takeaway, og så kan vi sidde og hygge os med det, fortæller Cecilie Underbjerg.
Parret bliver dog overrasket, da Mette Rieck kan fortælle dem, at de bruger 1.800 kr. om måneden på takeaway.
Billigere alternativer
For at spare på indkøbene præsenterer kok Jesper Vollmer Cecilie og Thor Underbjerg for en række gode muligheder for selv at lave noget, der minder om den lækre takeaway mad selv. En aften skal de spise convenience færdigretter fra supermarkedet, som er klar efter fem minutter i mikroovnen, og Jesper Vollmer viser dem også, hvordan de kan lave blandt andet hjemmelavet pizza og en såkaldt Buddhabowl, hvor man bruger de ingredienser, man har i køleskabet. Og er der lidt mere tid til madlavningen, får familien en opskrift på en lækker pasta-kødsovs - uden kød.
Se ’Spis og spar’ i aften kl. 21