Få styr på maden i fryseren

En ny undersøgelse viser, at mange af os gemmer på gammel fryse-mad, som kasseres og bidrager til madspild i stor stil. Her får du tips til god fryse-økonomi.

Sådan kan der fx også se ud i en fryser - efter oprydning vel at mærke! (© Getty Images)

En ny undersøgelse viser, at ca. hver anden dansker har mad i fryseren, som aldrig bliver brugt - og halvdelen af os har maden liggende i fryseren i over et år, inden den bliver smidt ud.

Undersøgelsen er foretaget af Epinion for Stop Spild af Mad og Søndagsavisen og viser blandt andet, at 45 procent af danskerne har mad liggende i fryseren, der aldrig bliver brugt. Ifølge undersøgelsen er det ren og skær forglemmelse for fire ud af fem af os, når vi ikke får spist maden i vores fryser.

Det er især kød og kødprodukter (48 procent), rester fra aftensmaden og lignende (47 procent), grøntsager (31 procent) og brød og bagværk (22 procent), vi glemmer at spise.

Den typiske årsag til, at vi ikke bruger vores mad i fryseren, er, at vi glemmer maden, vi glemmer at skrive datoen ned på dét vi fryser, og vi kan ikke gennemskue, hvad der er i pakkerne.

Spar på pengene

Ifølge undersøgelsen, så vil en oprydning i fryseren både spare en del madspild og ikke mindst penge. At betale en høj elregning for at fryse madvarer, som man efterfølgende smider ud, er penge ud ad vinduet.

Lev Nu har bedt ernæringsekspert Marie Steenberger om nogle gode råd, hvis man gerne vil have en bedre fryseøkonomi. Her er hendes råd:

  • Del fryseren op i "færdig aftensmad" og "råvarer", så bliver det lettere at overskue, hvad man lige kan tage frem i en snæver vending, de dage hvor tiden er knap og der skal aftensmad på bordet.

  • Lad alt der ikke har at gøre med aftensmad få sin egen skuffe: Frugt til smoothies, is osv. Det letter overskueligheden.

  • Gør det til en vane, at se i fryseren om aftenen før du går i seng, så du når at planlægge aftensmaden til dagen efter. Så kan du også tage maden ud af fryseren og lade den tø op i køleskabet, hvilket er det mest hygiejniske.

  • Lav din indkøbsseddel efter hvad du har i fryseren. Tænk på fryseren som et supermarkedet før supermarkedet!

  • Hvis du har kød i fryseren, så planlæg aftensmaden efter det. Det samme hvis du har bønner, grøntsager eller pizzabunde.