Hvilken smag vil du gerne have i munden, når du sætter svinekød til livs?
Skovgris, øko-gris eller helt almindelig og konventionel.
Det kan faktisk smages på kødet, hvis grisen eksempelvis er økologisk og har haft adgang til bla. grovfoder. Men det er langt fra sikkert, at du er i stand til at smage det selv.
Det viser i hvert fald undersøgelser fra Teknologisk Institut:
- Vi har lavet en række undersøgelser, der viser, at der er forskel på kødet alt efter de opvækstbetingelser, grisen har haft. Så der er forskel på kød-/fedtfordeling og kvalitet. Men generelt er det ikke sådan, at man kan smage på kødet om det stammer fra enten den ene eller anden produktionsform - f. eks. økologisk, friland eller konventionel, forklarer Susanne Støier, der er centerchef i Råvarekvalitet, Teknologisk Institut.
- Men der er ofte en forskel i spisekvaliteten, fordi øko-grisen jo får en anden type foder og også adgang til grovfoder. Det giver en forskel. Men det er ikke således, at man nødvendigvis får en bedre smag for de flere penge, man betaler for økologisk kød.
Smagen af dyrevelfærd
- Folk køber økologisk kød, fordi man på den led får både bedre dyrevelfærd, ligesom kravet om, at foderet skal være økologisk også betragtes som et plus. Der kan også være forskelle på, hvilke forhold grisen slagtes under, og hvordan kødet behandles efter slagtning, hvilket bidrager til en forskel i kvaliteten.
- Håndtering af grisene på slagtedagen, køleprocesser og modning er således faktorer, der påvirker kødets kvalitet. Imidlertid er der ikke nødvendigvis den store forskel på, hvorledes konventionelle hhv. økologiske og frilandsgrise slagtes, forklarer Susanne Støier.
Ifølge Dansk Frilandsgris, så er der bla. følgende nedenstående forskelle på betingelserne for grisen, når du køber hhv. Økogris, Frilandsgris eller den konventionelle gris. Disse tre typer svin er Danish Crown-produkter, og nogle af forskellene på de tre opvækst-betingelser er bla.:
- •
Halekupering: Økologiske grise og frilandsgrise må ikke halekuperes, mens de fleste konventionelle smågrise halekuperes.
- •
Strøelse: Både øko- og frilandsgris skal have adgang til strøelse, mens der ikke er regler for den konventionelle gris.
- •
Sohold/faringer: Smågrise fødes i hytter på friland, mens de konventionelle søer går løs i grupper, mens de er drægtige og føder i farestier.
- •
Afvænning: Økologiske smågrise afvænnes tidligst, når de er syv uger, frilandsgrise tidligst, når de er fem uger og de konventioenlle smågrise, når de er tidligst fire uger.