Det er sæson for smagsprøver

Sensommeren boomer af madfestivaler. I dag lyder startskuddet til Copenhagen Cooking.

(© Colourbox)

Bondens Marked. Smag på Odsherred. Food Festival. Fynske Fristelser. Det skorter ikke på mad-events her i sensommer og efterår.

Og i dag går det løs i København med Copenhagen Cooking. Her kan du smage på hele verden: Fra internationale gadekøkkener og food trucks til nordiske smagseventyr og gastronomiske oplevelser på steder og pladser overalt i København.

- Da vi begyndte for ni år siden, var vi en meget lille madfestival. I 2011 havde vi omkring 75.000 besøgende, og i år har vi en forventning om at tiltrække 100.000 gæster, forklarer Lonnie Hansen, der er projektleder i Wonderful Copenhagen, som står bag festivalen.

En festival for alle

Lonnie Hansen forklarer videre:

- Det er jo fantastisk og siger noget om, at alle de mange kokke, restauratører etc., der lægger kræfter i det her, er i stand til at arrangere en festival, der forener mad og kultur, som alle - både feinschmeckere og børnefamilier - kan være sammen om.

Copenhagen Cooking-arrangøren kan mærke, at festivalen også trækker mange turister til og at København - og altså Danmark - er blevet et sted, man rejser til for at opleve den danske gastronomi.

Mad er fællesskab

Både i København og i mange andre byer landet rundt kan du i den kommende tid lade dig inspirere af madfestivaler.

Og hvorfor er det tilsyneladende blevet så populært?

- Mad-events er blevet populære og er en tendens, vi har set gennem de senere år. Både i storbyerne, men også rundt omkring lokalt. Jeg ved, at eksempelvis Aarstidernes søndagsmarkeder hver uge trækker mange folk til, og det handler om, at man her har et fællesskab - i det her tilfælde mad - som man kan mødes om, forklarer madsociolog Jon Fuglsang, Professionhøjskolen Metropol.

Foodies elsker at mødes

For den slags events kan nemlig noget helt specielt lyder forklaringen videre fra Jon Fuglsang:

- Mad har dels en sanselig appel, og det er et værdifællesskab, hvor man bruger disse arrangementer til at møde ligesindede, der udover madpræferencer har sammen værdier og normer som én selv.

- Man kalder populært de her mennesker for "foodies", altså folk, der går op i mad og som gerne vil have et mødested sammen. Det er i høj grad børnefamilier, det kan man bla. se ved, at stort set alle madfestivaler også har specialarrangementer for børn, men der er også mange unge i dag, der går op i deres mad og sundhed.

Et fedt arrangement

Madfestivaler er således ikke bare et storbyfænomen, men har måske alligevel en ekskluderende effekt, vurderer Jon Fuglsang:

- Jeg vil ikke kalde de her events for elitære, men der skal nok andre måder til, hvis budskaberne om mad skal nå bredere ud. Men maden bliver til et mødested for ligesindede - ligesom musikfestivaler er det - hvor man mødes om et fedt arrangement, prøvesmager, sanser og taler om tendenserne.

- Og ingen tvivl om, at den nye nordiske madbølge, vi har redet på i nogle år, har sin del af æren for de her arrangementer - hvor lokale kokke og lokale råvarer ofte er en del af arrangementerne, så den har klart været med til at påvirke tendensen, vurderer Jon Fuglsang.

Et stort spisekammer

Fra i dag og de næste 10 dage frem kan du i den grad spise dig igennem storbyen. Her er et par eksempler:

  • Social food er i høj grad i fokus under dette års festival. Det ses bl.a. ved arrangementer, hvor man spiser ved langborde eller stopper forbi en food truck eller et gadekøkken.

  • Det nordiske køkken er bl.a. i fokus ved det tilbagevendende Nordic Taste d. 24. og 25. august på Søren Kierkegaards Plads, ved Tøjhusmuseet og i Bibliotekshaven ved Den Sorte Diamant. Her vil danske og svenske restauranter bla. uddele smagsprøver på det nordiske køkken.

  • Fra d. 23. - 26. august kan du møde fire af Singapores bedste kokke lave mad på Vesterbro Torv.

  • Også i weekenden d. 24. - 25. august er der magisk madfest for større børn og deres forældre i Kongens Have.