Man hører så meget om, at kulhydrater i form af hvidt brød, kartofler, pasta og ris er no go, hvis man gerne vil tabe sig...
Men handler det ikke også om, at man taber sig forskelligt afhængigt af kropstype? Jeg har f.eks. læst, at hvis man - som jeg - er pæreformet, er kulhydrater ikke lige så "farlige" som fedt... Så hvis man er pæreformet og gerne vil tabe sig, hvad skal man så rette sig efter...??
Det er rigtigt at kulhydrater i form af hvidt brød, pasta og ris bidrager med mange kalorier i kosten og derfor er gode at skære ned på, hvis man gerne vil tabe sig.
Jeg vil dog ikke gå så langt som at sige, at det er et ”no go” at spise på en slankekur. Man kan sagtens tabe sig med et moderat indtag af pasta, ris, hvidt brød og kartofler.
Dog er det en kendsgerning, at særligt hvidt brød, pasta og ris indeholder mange flere kalorier pr. 100 g. end fx grøntsager.
Kartofler derimod er ikke så skidt endda. Kartofler kan du sagtens spise på en slankekur. Kartofler indeholder fibre, der giver en lang mæthedsfornemmelse og en god fordøjelse. Kartofler er propfyldt med C-vitaminer og så indeholder de fire gange færre kalorier, end fx hvide ris.
Kropstypen har en betydning
Som du er inde på, så kan kulhydrater lagres som fedt på forskellige måder, alt efter hvilken kropstype man har.
Når man er æbleformet, så lagrer kulhydraterne sig som fedt på maven og omkring de indre organer. Når man er pæreformet som dig, lagrer kulhydraterne sig som fedt omkring numse og hofter.
Fedt på maven afgiver mere usundt fedt til blodet, hvilket blandt andet øger risikoen for hjerte kar sygdomme. Fedtvævet på maven producerer hormoner, der blandt andet kan få blodtrykket til at stige samt svækker kroppens evne til at nedbryde blodpropper.
Og så tyder det på, at æbleform kan være en indikator for insulinresistens, altså en forløber for type 2 diabetes.
Æbleformede taber sig hurtigere ved mindre kulhydrat
Der er noget der tyder på, at man er ekstra følsom over for en kulhydratrig kost, hvis man har tendens til æbleform. Det ser ud til, at kvinder og mænd, der har en æbleform, lagrer kulhydrater hurtigere end pæreformede.
Til gengæld tyder det på, at æbleformede taber sig mere fedt på maven, når de skærer kraftigt ned på hvidt brød, ris, pasta og kartofler og i stedet erstatte det med proteiner, grøntsager, frugter og sunde fedtstoffer.
Pæreformede er knap så følsomme over for kulhydrater. Omvendt indeholder pasta, ris og hvidt brød som sagt mange kalorier pr. 100 g og vil også for dig være en fordel af skære ned på, når du vil tabe dig.
Spis i stedet groft brød eller brune ris og masser af grøntsager og frugt. Spis masser af protein og gode sunde fedtstoffer. Husk også at dyrke motion, som en del af slankekuren.