Undgå skader nytårsaften

Der skete markant flere fyrværkeriskader sidste år i forhold til tidligere. Undgå dem med disse gode råd.

Det, der gik galt sidste år, var blandt andet, at mange fyrede ulovtligt fyrværkeri af, og det kan være rigtig farligt. (Foto: © David Leth Williams, Scanpix)

Danskerne er vilde med at affyre krudt nytårsaften. Faktisk hører vi statistisk set til blandt de befolkninger i Europa, som slæber allermest fyrværkeri med hjem fra butikkerne op mod årets sidste dag.

Men selvom det er et smukt syn, når raketterne stiger til vejrs og eksploderer i et farveorgie, så skal man være varsom, når man håndterer nytårskrudtet.

Det viste overgangen fra 2014 til 2015 med al tydelighed. Her skete der nemlig en markant stigning i antallet af fyrværkeriskader ifølge Ulykkes Analyse Gruppen ved Ortopædkirurgisk Afdeling ved Odense Universitetshospital, der indsamler tal fra alle landets sygehuse.

Flest skader blandt drenge og mænd

Ifølge Sikkerhedsstyrelsen er det hovedsageligt drenge og unge mænd, som gemmer sig bag statistikken. Ni ud af ti af dem, som pådrager sig fyrværkeriskader er mænd, og tre fjerdedele er mellem 15 og 35 år.

Derfor gennemfører styrelsen også i år to kampagner, der retter sig direkte mod netop denne gruppe.

- Det ene problem er, at de glemmer sikkerhedsbrillerne, og det andet er, at de ikke holder god nok afstand til fyrværkeriet, siger Mette Cramon, som er fungerende kommunikationschef i Sikkerhedsstyrelsen.

Men også salget af ulovligt fyrværkeri spillede en vis rolle i ulykkesstatistikken især i forhold til de såkaldte alvorlige skader, der krævede særlig behandling.

- Sidste år var et rædselsfuldt år med hensyn til skader forårsaget af ulovlige krysantemumbomber. Det resulterede i tre dødsfald og flere alvorligt kvæstede. Vores mål er at gøre de unge mænd klart, at det ulovlige fyrværkeri er farligt. Og derfor skal de holde sig langt væk fra det, siger Mette Cramon.

Vær en god rollemodel

Hos Sikkerhedsstyrelsen satser man som tidligere også på den forebyggende indsats over for børn og deres forældre.

- Som voksen skal man huske på, at man er rollemodel for børnene, og at man har pligt til at opføre sig ansvarligt i håndteringen af fyrværkeri. Både i forhold til briller og afstand. Børn har ikke selv en fornemmelse af, hvor stor afstand de for eksempel skal holde, siger Mette Cramon.

- Der er jo også en grund til, at børn ikke selv kan købe fyrværkeri.

De fem fyrværkeri-råd

  • Brug altid sikkerhedsbriller

  • Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri

  • Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden

  • Hold sikkerhedsafstanden, og læn dig aldrig ind over fyrværkeri

  • Gå aldrig tilbage til en fuser

  • Kilde: Sikkerhedsstyrelsen