Over 320.000 danskere lider af diabetes, som også kaldes sukkersyge.
Sygdommen betyder, at kroppen ikke er så god til at forbrænde sukkerstoffer fra vores mad, så sukkeret bliver ude i blodet i stedet for at virke som brændstof i vores celler.
http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:57df95f66187a40644b30488
Tidligere kaldte man type 2-diabetes for gammelmands-sukkersyge, men det er man gået bort fra, da sygdommen både kan ramme yngre og ældre.
- Det rammer mennesker fra 0 til 90 år, tykke til tynde, mænd og kvinder, så det er mange forskellige ting. Vi har gået og troet, at det kun var en sygdom, men det er mindst 20 forskellige sygdomme. Vi har bare været alt for langsomme til at opfatte det, siger professor Henning Beck-Nielsen.
Individuel medicin er vejen frem
Henning Beck-Nielsen er leder af DD2 - Dansk center for strategisk forskning i type 2-diabetes.
Her forsker man i at forstå de forskellige typer af sygdommen bedre, så man i fremtiden kan behandle patienter bedre og mere individuelt, i stedet for at alle får samme behandling.
- Vi prøver at finde ud af, hvad det er for en type sukkersyge, du har. Og så siger vi, når du har den form for sukkersyge, så skal du have den pille eller de to piller, og du skal undgå de andre. Det er vigtigt, for ellers ender vi op med, at alle folk får 10-20 piller, og vi ved ikke, hvordan de virker sammen, og vi ved slet ikke, om det er godt, og derfor ser vi også, at resultaterne er dårlige, siger Henning Beck-Nielsen.
Tusindvis af patienter hjælper
Indtil videre har 52.000 danske diabetikere meldt sig til forskningsprojektet, som du kan læse mere om og eventuelt tilmelde dig på dd2.nu.
Håbet er, at forskningen vil føre til bedre individuel behandling, som kan hjælpe den enkelt patient til at få et bedre liv.
- Vi har det mål, at patienter skal have normal livskvalitet og normal livslængde. Men vi skal også hjælpe samfundet, for vi har simpelthen ikke råd til at hælde så meget medicin på folk og behandle alle de medfølgende komplikationer. Vi er nødt til at gøre det bedre, siger Henning Beck-Nielsen.
Du kan se mere om diabetes i Sundhedsmagasinet på DR1 i aften klokken 21:55 og derefter på dr.dk/tv.