31-årige Tina Guldvang Schulz fortryder i dag, at hun aldrig deltog i det screeningsprogram for kvinder mellem 23 og 64 år, som hvert tredje år tilbydes en celleskrab-undersøgelse af livmoderhalsen.
- Man tænker jo ikke på, at livmoderhalskræft kan ramme én selv. Så jeg tog ikke celleskrab-undersøgelsen – desværre, siger hun.
For noget tid siden begyndte hun at få ondt i kroppen, og det ville ikke gå væk, og derfor anbefalede lægen, at hun fik foretaget et celleskrab. Og det var herefter, at lægerne opdagede, at der var celleforandringer, og hun fik siden konstateret livmoderhalskræft.
Siden har spekulationerne om fremtiden, hvad skal hendes ni årige datter og kæreste stille op, hvis kræften har bredt sig, og hun en ikke er her længere?
- Det er ikke så meget det med at få fjernet livmoderen, men det er mere om det har spredt sig, og om det så slutter der, det er det, der er hårdest – og så selve det dumme ord. Kræft! Det er ordet, der gør så ondt, forklarer hun.
Mistanke til vaccinen
Siden 2009 har HPV-vaccinen været en del af det vaccinationsprogram, der tilbydes alle børn. 590.000 danskere er siden blev vaccineret. Men Tina Guldvang Schulz har på grund af sin alder ikke fået tilbudt vaccinen.
Det har derimod Christina Pallesgaard, der efter sin sidste af i alt tre indsprøjtninger med HPV-vaccine for seks år siden, begyndte at få nogle gener, som hun aldrig tidligere havde oplevet:
- Jeg havde ondt i kroppen, som om jeg havde strøm i hele kroppe, jeg havde forstoppelse, tabte håret, havde kvalme, var svimmel, havde koncentrationsbesvær og taleforstyrrelser og havde en kronisk træthed, forklarer hun om tiden efter sin vaccination.
Det sidste halve års tid har hun været på en særlig diæt og spist en masse daglige kosttilskud.
- Efter at jeg er begyndt denne her alternative kur, har jeg kunnet mærke en klar fremgang, fortæller Christina Pallesgaard, der er overbevist om, at hendes symptomer skyldes vaccinen:
http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:571e1ce0a11f9f16300aec1d
Du kan høre begge kvinders historie i Sundhedsmagasinet i aften på DR1, klokken 21.55.
Så meget ved vi om livmoderhalskræft
HPV-vaccinen beskytter mod 70 procent af de celleforandringer, der kan føre til livmoderhalskræft.
- •
Hvert år får 15.000 kvinder konstateret celleforandringer
- •
Hvert år opereres 6.000 kvinder for forstadier til livmoderhalskræft
- •
Hvert år rammes 375 kvinder af livmoderhalskræft - halvdelen er under 50 år
- •
Hvert år dør 100 kvinder af livmoderhalskræft.
HPV-vaccinen
- •
590.000 danskere fået et eller flere stik med HPV-vaccinen, og 2.019 har indberettet bivirkninger.
- •
Ud af de 2.019 er 823 alvorlige. En alvorlig bivirkning er en bivirkning, der f.eks. medfører, at man bliver indlagt på et hospital.
- •
En indberettet bivirkning er ikke det samme som, at der er en sammenhæng mellem vaccinen og de indberettede formodede bivirkninger.
Kilde: Sundhedsmagasinet og Kræftens Bekæmpelse