Du har sikkert mærket det på egen krop: En god gang motion kan sætte dig i godt humør og give dig fornemmelse af at have fået mere energi.
Ifølge videnskaben er den oplevelse heller ikke helt ved siden af: Motion pepper hjernen op og er godt for både indlæring og hukommelse, også selv om man først tager fat, når man er ude over den første ungdom, skriver Magasinet Arbejdsmiljø.
Men dyrker man motion helt fra de unge år, er der flere fordele at hente. Dels forbedrer man sine muligheder for at gennemføre en boglig uddannelse, dels er man bedre beskyttet mod at få epilepsi. Unge mænd med en dårlig kondition har således 79 pct. højere risiko for at udvikle epilepsi end dem med en god.
Det viser svensk forskning under ledelse af ph.d. Jenny Nyberg fra Sahlgrenska Akademin Centre for Brain Repair and Rehabilitation, Göteborgs Universitet. I projektet indgik data fra over en million 18-årige svenske mænd.
Men det er langtfra kun unge mænd, der har gavn af konditionstræningen, lyder det fra Jenny Nyberg.
– De fleste genkender nok, at man føler sig klarere i hovedet, både hjemme og på arbejde, når pulsen er kommet op. Og man sover også bedre, siger hun til Magasinet Arbejdsmiljø.
Det skyldes, at træningen øger niveauerne af stofferne endorfiner, noradrenalin, dopamin og serotonin, som påvirker vores humør. På kort sigt øger fysisk træning også niveauet af kortisol, som fremmer koncentration og evnen til at fokusere.
Pulsen skal op
Ifølge Jenny Nyberg har anden forskning også vist, at træner man regelmæssigt med pulsen oppe, kan man forbedre hukommelsen, danne hjerneceller og øge evnen til indlæring og til at løse problemer.
– Men det er vigtigt, at man træner på en måde, så man mærker blodet pumpe og man sveder, understreger hun.
Dog kan en rask spadseretur nogle gange om ugen også bidrage til at øge ens kognitive formåen, forklarer Jenny Nyberg og henviser til studier, hvor forskere har fulgt ældre personer, som gik raske ture på 45 minutter tre gange om ugen. Forudsætningen var dog, at man var i god træning inden.
– Derfor er det under alle omstændigheder altid bedst at træne regelmæssigt, slutter Jenny Nyberg.
Tre bud på en bedre hukommelse:
Med udgangspunkt i forskningen har Jenny Nyberg tre gode råd til dem, der vil holde krop og hjerne i gang et helt arbejdsliv:
- 1
Konditionstræning 30-40 minutter 2-3 gange om ugen, eksempelvis jogging, svømning, cykling eller dans. Det vigtigste er, at det kalder sveden frem.
- 2
Find den træningsform, du har det godt med, ellers bliver det stressende.
- 3
Stimuler de nye hjerneceller, som du får ved at træne, ved at prøve noget nyt. Opsøg nye udfordringer i hverdagen, prøv en ny vej til arbejde, træf nye mennesker, få nye interesser.
Kilde: Jenny Nyberg, Göteborgs Universitet