Nogle sportsklubber er blevet inspireret af trenden om stenalderkost, og de er derfor begyndt at anbefale unge og voksne sportsudøvere at spise masser af protein og undgå kulhydrater.
Men det er et meget dårligt råd, mener Majke Jørgensen, der er sportsdiætist i Team Danmark:
- Den massive fokus på protein er desværre en udbredt misforståelse. Litteraturen viser, at både den generelle befolkning samt atleter indtager rigeligt protein gennem den almindelige daglige kost.
Kulhydrater er vigtigst for sportsfolk
DBU er foreningen for danske fodboldklubber, og også her tager man afstand fra protein-diæter, hvor man skærer kraftigt ned på kulhydrater.
DBU har en ernæringspolitik, hvor voksne elitefodboldspillere og talenter ned til 15 år bliver rådgivet om kost. I den står der blandt andet:
- Det er helt overvejende kulhydraterne, der er de vigtigste. Det er derfor vigtigt, at kulhydratdepoterne i kroppen er fyldt op før træning eller kamp. Kosten skal derfor bestå af mindst 55 procent kulhydrater som pasta, ris, brød og kartofler.
Hvis meget aktive sportsudøvere får for lidt kulhydrater, så kan det give dårlig restitution, træthed, øget risiko for skader og nedsat immunforsvar.