Sådan tackler du smerter under maraton

Ikke alle maratonløbere får smerter undervejs. Men det kan ske, og det kan være godt at vide, hvilke smerter der ikke må overhøres.

Hvilke smerter kan man forvente under et maraton - og hvad kan man gøre ved dem, hvis uheldet er ude? Få gode råd. (© Colourbox)

Av, av,av! Det kan være en udfordring at gennemføre et maraton. Den bedste forebyggelse mod smerter på løbsdagen ligger i et godt forarbejde: Træningen.

Men den tid er forpasset, så nu handler det om at vide, hvad der gør ondt - og hvad der kan gøres ved det, hvis du er så uheldig at opleve at få smerter.

Smerter i led – og især hofter, knæ og ryg har mange maratonløbere ganske sikkert stiftet bekendtskab med.

Store og små smerter

- Hvis man oplever smerter i sine led, så skal man i første omgang mærke efter hvilken type smerte det er, og hvor voldsom den er. Er det ømhed og træthed, så kan du i det fleste tilfælde fortsætte.

- Er det mere stikkende smerte, bør du stoppe. Det er en god ide at vurdere på en skala fra 1-10 hvor voldsom smerten er. 10 er meget stor, 1 er lille. Hvis det er 1-5 så fortsæt, hvis det er 6-7 så tænk dig grundigt om, hvis det er 8-10, så stop. Vurderer du at du kan fortsætte, så er det første gode råd, at sætte farten lidt ned, så belastningen mindskes.

Læg langsomt ud

- Husk i det hele taget tommelfingerreglen, når du skal løbe maraton: Læg ud i et tempo du ved du kan holde og giv den gas til sidst, hvis du sprudler af energi, forklarer Lasse Kristian Suhr.

Ledskader skal generelt tage alvorligt lyder Lasse Kristian Suhrs råd:

- Det kan blive nødvendigt for dig at beslutte om en ledsmerte skal tages så alvorligt, at du må stoppe. De kan nemlig tage lang tid at komme sig over bagefter, helt op til et år.

Husk dit telefonnummer

Der er også andre tilfælde, hvor man helt bør stoppe:

- Ved brystsmerter og smerter, der stråler op i hals og venstre arm, så skal man stoppe omgående og søge hjælp, lyder Lasse Kristian Suhrs råd, og han føjer til:

- Husk altid at skrive dit telefonnummer på dit startnummer, så hjælperne kan komme i kontakt med dine pårørende, hvis der skulle ske noget.