Rockmusik og vægte lokker kræftramte mænd til genoptræning

Det er svært at få kræftramte mænd til at møde til rehabilitering.

(© DR)

Et pilotprojekt fra Center for Kræft og Sundhed i København (CSCK) lader til at kunne lokke mandlige kræftpatienter i rehabilitering med et særligt træningshold for mænd.

Karikeret kan projektet koges ned til rockmusik og tunge vægte - og så naturligvis ingen kvinder.

- Det er styrketræning med løse vægte, det er inspireret af lidt crossfit. Det er hård træning, og det er noget lidt andet musik og lidt mere tempo og fart over feltet, siger fysioterapeut Claus Faber.

- Vi prøver på at lave et tilbud, som mændene kan genkende, og som de føler sig trygge ved og ved virker. De fleste mænd har jo prøvet det her før - enten da de var soldater eller i forbindelse med noget sport, som de har dyrket som unge.

Mødes bedst over aktivitet

Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet står bag en undersøgelse med titlen "Vi mænd, kræft og rehabilitering".

Her fandt forskerne blandt andet frem til, at mænd helst ville mødes over en aktivitet - for eksempel fysisk træning.

Det er blandt andet denne undersøgelse, som ligger bag CSCK's pilotprojekt med mandehold, som har fået bevilliget 757.000 kroner til projektet fra en pulje til fremme af ligestilling i Ministeriet for Ligestilling og Kirke.

Kun en tredjedel er mænd

Ifølge Claus Faber forbinder mange mænd rehabilitering med gamle mennesker eller rundkredssnak.

- Når man har talt med mændene, viser det sig, at de forbinder det at tage imod et tilbud om rehabilitering, som noget for meget gamle mennesker eller som noget, hvor man skal tale om følelser og udlevere sin svaghed, og det har mænd ikke lyst til, fortæller han.

Det har blandt andet været en af grundene til, at kun en tredjedel af centrets omkring 900 brugere er mænd. Det på trods af, at der stort set er  lige så mange nye tilfælde af kræft om året blandt mænd og kvinder.

Vil have deres krop igen

To måneder inde i projektet tegner erfaringerne fra CSCK's mandehold sig til at være gode.

Der er endnu blot tale om et enkelt hold med 15 deltagere i alt, men interessen er voksende. De mænd, der møder op, vil gerne have deres gamle krop igen, fortæller Claus Faber.

- Nogle af dem kan ikke kende deres krop igen - nogle af dem siger, at den ligner en klump dej. De vil gerne kunne se muskelkonturerne på deres krop igen, som før de blev syge.

Og det er vigtigt, at kræftpatienter - både mænd og kvinder - bliver genoptrænet, da det blandt andet kan reducere bivirkninger af medicin, træthed, angst og depression.

Fysisk aktivitet kan desuden reducere risikoen for, at kræftsygdommen vender tilbage.

Kan leve det liv de vil

Claus Faber kan nikke genkendende til de positive følger af rehabiliteringen. Han ser nemlig, hvordan den fysiske aktivitet er med til at give mændene deres handlefrihed tilbage.

- De kan komme tilbage på deres arbejde, hvilket rigtig mange mænd gerne vil så hurtigt som muligt. De kan lege med deres børnebørn, deres børn. De kan leve det liv, de gerne vil leve på trods af sygdommen og behandlingen, forklarer han.

Centeret står for kræftrehabiliteringen i København og har eksisteret siden 2007. CKSK hører under Københavns Kommunes Sundheds- og Omsorgsforvaltning.